Три роки тому всю ніч дзвонили дзвони Михайлівського собору

10 Грудня 2016 19:35
euromaidan_night_of_11_december_110

Фото: натовп беркутівців на Інститутській

В ніч з 10 на 11 грудня 2013 року режим Януковича спробував ліквідувати Євромайдан шляхом нічного штурму, застосовуючи спецпідрозділ «Беркут» та солдат внутрішніх військ.

Тактика — лобове витіснення мирних мітингувальників із легко забарикадованих наметових містечок на Майдані Незалежності та частини вулиці Хрещатик у бік Бесарабської площі. Підстава для штурму — вимоги державних судових виконавців, що прибули на місце і зачитали постанову Печерського районного суду. Пізніше встановлено, що така процедура була протизаконною, оскільки державні виконавці мають право зачитувати подібні вимоги лише до 22-ї години. Відповідальні за протизаконний силовий штурм проти мирних мітингувальників не встановлені досі.

Як це було…

Фото: захисники майдану стримують навалу беркутівців

Фото: захисники майдану стримують навалу беркутівців

О 1.02  “Беркут” почав ламати барикади на вулиці Інститутській, вступивши у бійку з народними депутатами від «Свободи» Русланом Кошулинським, Олексієм Кайдою, Андрієм Міщенком та Олегом Осуховським. Двоє з них отримали травми — забої обличчя та тулуба. О 1.33 Андрій Шевченко повідомив, що сили «Беркуту» збираються прорвати барикаду зі сторони Михайлівської. О 1.44 судовий виконавець Лариса Сабодаш зачитала ухвалу Печерського райсуду про вжиття заходів у справі щодо блокування тротуарів, доріг шляхом розміщення на них різних предметів. Біля ЦУМУ у вантажівку закидають частини барикад.   Близько 2-ї години ночі на Майдані розпочалися жорстокі бої. “Беркут” знищує барикаду на вулиці Інститутській, а тітушки почали грабувати наметове містечко. “Беркут” розпилює газ, над натовпом видно хмарки сльозогінного газу, повідомляється про заарештованих та травмованих, у тому числі й серед народних депутатів. В цей же час зі сцени Майдану виступають, закликають бійців «Беркуту» не застосовувати силу, читаються молитви, співають гімн України. Киян закликають вийти на допомогу Руслана Лижичко, Юрій Луценко, дзвонять дзвони Михайлівського собору.

Демонтаж наметів і побиття активістів

Фото: захист барикад

Фото: захист барикад

О 2.20 ночі нападникам вдалося увірватися до наметового містечка і розпочати демонтаж наметів та барикад. Один з наметів загорівся. В цей же час нападникам вдалося прорвати кордон біля ЦУМу і змусити протестувальників забарикадуватися у приміщенні КМДА. Протестувальників затримують, кидають в автозаки і застосовують проти них тортури.

О 3-й ночі “Беркут” прорвав барикаду з боку Європейської площі, пройшов перший ряд наметів, але зупинився недалеко від сцени, де сконцентрувалась значна частина оборонців Майдану. Між тим на сцені Майдану із закликами вийти на захист Євромайдану з’являються Інна Богословська, Віталій Кличко, серед протестувальників з’являється Святослав Вакарчук. Назважаючи на виставлені навколо Хрещатика блокпости, киянам вдається діставатися Майдану Незалежності на допомогу протестувальникам. Таксисти безплатно підвозили киян до центру. Із закликом припинити насилля звертається до Януковича Голова європейської дипломатії Кетрін Ештон.

 

Закінчення штурму

ataka_na_kmda_10_hrudnya_2013-03

Фото: відбій атаки під стінами КМДА

До 5-ї ранку нападникам вдалося впритул підійти до Будинку профспілок, проте захисникам вдається втримати оборону. Захисникам також вдалося заблокувати проїзд важкої техніки вулицею Інститутською.

З настанням ранку і початком роботи метро кияни масово виходять на допомогу протестувальникам. Станції метро «Хрещатик» і «Майдан Незалежності» лишалися закритими, проте працювала станція «Театральна», розташована близько до вулиці Хрещатик. Закликав євромайданівців вийти на допомогу один із машиністів метро.  О 6.20 беркутівці припинили спроби штурму Будинку профспілок. Після 8-ї штурму загони Самооборони стабілізували периметр Євромайдану, повністю відтіснивши бійців «Беркуту» за межі барикад.

О 9-й ранку бійці «Беркуту» та внутрішніх військ здійснюють спробу штурмувати приміщення КМДА. Між тим захисники КМДА почали обливати нападників водою, одночасно з боку Майдану Незалежності та метро «Театральна» наблизилися протестувальники, змусивши в результаті бійців “Беркуту” покинути Хрещатик. Після відходу беркутівців люди на Майдані розпочали відновлення барикад та встановлення нових наметів.

Таким чином, незаконна постанова суду не була виконана. Спроб її виконати влада більше не робила.