19 грудня: це цікаво знати

19 Грудня 2016 10:36

8899За церковним календарем 19 грудня вшановують Святого Миколая, архієпископа Мирлікійського, чудотворця. Він народився близько 280 року у місті Патарі в Малій Азії. Його батьками були правовірні християни. За поширеною легендою Святий Миколай, будучи немовлям, вже творив чудеса: після народження стояв на ніжках, а по пісних днях відмовлявся від материнського молока. Пізніше він відцурався і мирського життя. Спадщину роздав бідним. Помер у 345 році. Похований у храмі міста Мир.

Іменинники 19 грудня:

Миколи

Ім’я Микола має давньогрецьке походження від імені Ніколаос і перекладається, як «переможець народів». Микола з дитинства росте міцним і здоровим. Не дістає примхами батьків, через що вони недостатньо приділяють йому уваги. Вчиться добре. Працьовитий і дружелюбний. Однак на посаді керівника може бути деспотом. Не вміє контролювати своїх емоцій. Легко закохується. І може одружитися відразу після знайомства. Любить дітей і балує їх.

Події

1686 — Згідно зі сюжетом відомого роману Даніеля Дефо, Робінзон Крузо залишив обжитий ним острів, пробувши на ньому 28 років, два місяці і 19 днів.

1863 — Англієць Фредерік Волтон запатентував лінолеум.

1890 — У Петербурзі відбулася прем’єра опери «Пікова дама» Петра Чайковського.

1909 — У Німеччині засновано футбольний клуб «Боруссія».

1915 — Казимир Малевич уперше оприлюднив у Петрограді 39 безпредметних робіт, серед яких був і відомий «чорний квадрат»

1917 — У Києві завершився Всеукраїнський з’їзд рад. Всупереч намірам більшовиків більшість із 2 тисяч його делегатів підтримала Центральну Раду. Відтак 124 делегатів-більшовиків на чолі з В.Затонським переїхали до Харкова, де об’єднались з депутатами III з’їзду Рад Донецького і Криворізького басейнів і провели 24—25 грудня спільний з’їзд рад (близько 200 осіб), на якому проголосили Україну радянською республікою рад та визнали її частиною РРФСР.

1917 — У Канаді іграми в Монреалі і Торонто стартував перший чемпіонат Національної Хокейної Ліги (НХЛ).

1918 — В Одесу прибули французькі війська.

1919 — Більшовики оголосили Харків столицею УСРР.

1920 — Наказом Кримревкому оголошувалося, що на всьому Кримському півострові негайно, «з моменту оголошення цього наказу», припиняється видача пенсій всім тим, хто до того часу їх отримував.

1939 — підписано Постанову РНК УРСР про заснування у Львові 5 державних театрів: Львівського театру опери та балету, Львівського державного драматичного українського театру, Львівського державного драматичного єврейського театру, Львівського державного драматичного польського театру, Театру мініатюр, а також Львівської державної філармонії.

1941 — Після невдалої спроби захопити Москву і першої у Другій світовій війні поразки німецьких військ Адольф Гітлер прийняв на себе командування армією і провів кадрові перестановки серед вищих армійських офіцерів.

1946 — початок Першої індокитайської війни — боротьба в’єтнамських націонал-комуністів проти французької колоніальної адміністрації, що закінчилася розділенням В’єтнаму на дві держави (1954).

Фото: data:image/jpeg

Фото: data:image/jpeg

1972 — На Землю повертається екіпаж американського космічного корабля «Аполон-17». Цим польотом завершується американська місячна програма.

1974 — У магазинах США з’явився у продажу «Altair 8800», саморобний комп’ютерний набір вартістю 397 доларів.

1980 — Відкриті станції київського метрополітену «Тараса Шевченка», «Петрівка» і «Проспект Корнійчука» (нині «Оболонь»).

1981 — Відкриті станції київського метрополітену «Площа Льва Толстого» і «Республіканський стадіон» (нині «Олімпійська»).

1984 — У Пекіні прем’єр-міністри Великої Британії Маргарет Тетчер і КНР Чжао Цзіян підписали угоду про повернення в 1997 році британської колонії Гонконг під юрисдикцію Китаю при умові збереження в ньому протягом наступних 50 років капіталістичної системи.

1986 — Радянський лідер Михайло Горбачов віддав розпорядження звільнити відомого правозахисника Андрія Сахарова і його дружину Олену Боннер із заслання в Горький, міста, закритого для відвідування іноземцями.

1991 — Швеція визнала незалежність України.

1997 — Прем’єра американського фільму «Титанік». Уже через 25 днів після початку прокату цей фільм окупить свій великий бюджет у 200 мільйонів доларів.

1997 — MTV заборонило до показу кліп «Prodigy», вважаючи, що ролик «Smack My Bitch Up» принижує суспільну мораль.

2001 — Вийшов у світ кінофільм «Братство Персня» — екранізація першої частини трилогії Дж. Р. Р. Толкіна «Володар кілець»

Чи знаєте ви, що:

Звичай дарувати подарунки 19 грудня вперше виник у Голландії приблизно в XIV ст. у пам’ять про те, що Святитель таємно підкинув у вікно бідному жителю Мир мішечки з золотом, і цим не допустив блудного падіння трьох його дочок.

З Голландії цей звичай став швидко розповсюджуватися на сусідні країни. Остаточно ж традиція дарувати дітям подарунки саме на Різдво (25 грудня) стала популярною в Європі у XIX сторіччі. Щоправда, історія дещо видозмінилася. Вважалося, що святий Миколай підкинув золото не через вікно, а через пічну трубу. Тому діти ставили під піч або біля каміну свої черевички, куди за ніч Святий мав покласти дарунки.

За матеріалами  ridna.ua та  uk.wikipedia.org