27 грудня: це цікаво знати

27 Грудня 2016 09:53
Фото: data:image/jpeg

Фото: data:image/jpeg

Цими днями 1933 року розпочалась кампанія з ліквідації українського кобзарства.

У грудні 1933 року на пленумі Всеукраїнського комітету спілки працівників мистецтв комуністична верхівка назвала українські народні музичні інструменти кобзу і бандуру «класово-ворожими». Саме з цього пленуму розпочалося «узаконене» викорінення не тільки музичних інструментів, але й самого явища кобзарства, а також фізична ліквідація кобзарів. Водночас з фізичним винищенням українців голодомором, «совєти» окремо взялися до винищення носіїв народної пам’яті, які співали про визвольні змагання українців, про шляхетних національних героїв, про їхні благородні вчинки. Своїми думами і піснями кобзарі зберігали національну свідомість, нагадуючи українцям, хто вони та чиїх батьків діти. Вони також були носіями національної поетичної та музичної самобутності, багатовікової творчої спадщини багатьох поколінь. Варто зауважити, що ще з перших своїх днів порядкування в Україні радянська влада влаштовувала справжні лови на кобзарів. Здебільшого їх розстрілювали на місці, без слідства та суду. 1918 року було замордовано лірника Йосипа. 1919 року в Катеринодарі загинули від рук більшовиків кобзарі Іван Литвиненко, Андрій Слідюк, Федір Діброва. У 1920 – Антін Митяй, Свирид Сотниченко, Петро Скидан. Але згодом більшовики змінили тактику, створюючи «офіційне підґрунтя» для заборони кобзарства. Було видано аж чотири постанови: «Про заборону жебрацтва», «Про обов’язкову реєстрацію музичних інструментів у відділах міліції та НКВС», «Про затвердження репертуару в установах НКО» (народного комісаріату освіти), «Положення про індивідуальну та колективну музико-виконавчу діяльність». Після цих постанов кобзарів не розстрілювали на місці, як раніше, – їх кидали до в’язниць, а інструменти знищували. Вінцем переслідування і цькування кобзарів став так званий кобзарський з’їзд, який, за багатьма свідченнями, відбувся взимку 1934-1935 року у Харкові. Основним завданням цього з’їзду було питання активного залучення народних співців до соціалістичного будівництва, відходу від виконавських традицій і визначення нових ідеологічних пріоритетів. Ухваливши відповідні резолюції, незрячих співців повантажили до ешелону і підвезли до околиць ст. Козача Лопань, де їх і було розстріляно. Одні пишуть, що на цей з’їзд енкаведисти зігнали понад 200 кобзарів, інші називають ще приголомшливішу цифру – 1234. Як стверджують історики, ані в пресі тих років, ані в архівах колишнього НКВС-КДБ про це немає жодної згадки. Адже чимало документів було просто знищено. Єдине, що маємо – усне передання. До початку Другої світової війни в Україні не залишилося жодного мандрівного кобзаря чи лірника.

Події:

1929 — Сталін проголошує політику «ліквідації куркульства як класу».

1932 — постанова ЦВК і РНК СРСР про введення в СРСР єдиної паспортної системи та «обов’язкового запису паспортів». Селяни паспортів не отримали, через що фактично перетворилися на кріпаків; з’явився додатковий привід для переслідування мандрівних кобзарів

1932 — в розпал “великої депресії” в Нью-Йорку відкрився найбільший у світі театр мистецтв «Radio City Music Hall», розрахований на 5 945 місць.

1943 — радянські війська зайняли районний центр Вчорайше Житомирської області.

1945 — у Нью-Йорку представники 28 країн підписали угоду про створення Міжнародного валютного фонду. Перші фінансові операції МВФ розпочав 1 березня1947 року.

1959 — від семи поштовхів землетрусу на півночі Туреччини загинуло понад 50 тисяч чоловік, сотні тисяч жителів провінцій Ерзінджан, Сівас і Самсун втратили житло і протягом всієї зими потерпали від лютих морозів, що часом досягали 30-ти градусів.

1978 — король Іспанії Хуан Карлос I після національного референдуму затвердив нову демократичну Конституцію — першу за попередні 50 років.

1979 — радянські військовики вбили президента Афганістану Хафізулу Аміна.

1979 — за рішенням керівництва СРСР 75-тисячний контингент радянських військ увійшов на територію Афганістану.

1991 — незалежність України визнали Алжирська Народна Демократична Республіка, КНР, Соціалістична Республіка В’єтнам, Камбоджа, Республіка Молдова і Французька Республіка.

1994 — запущено в експлуатацію київську станцію метро «Позняки».

1997 — введено в експлуатацію станцію метро «Печерська».

2008 — під кодовою назвою «Литий свинець» в Секторі Газа почалась антитерористична військова операція ізраїльської армії проти ХАМАСу.

Чи знаєте ви, що: 

Фото: data:image/jpeg

Фото: data:image/jpeg

Сьогодні у 1831 році з англійського порту Девенпорт в експедицію до південних островів у Атлантичному і Тихому океанах відплив корабель «Бігль» під командуванням Роберта Фіцроя. На його борту перебував недавній випускник університету 22-річний Чарльз Дарвін, який за п’ять років подорожі зібрав величезний матеріал з флори, фауни і геології різних екзотичних територій, що ліг в основу його фундаментальної наукової книги “Походження видів шляхом природнього відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя”.

За матеріалами wikipedia та ukrinform.