10 січня: це цікаво знати

10 Січня 2017 09:52
Фото: encrypted-tbn3.gstatic.com

Фото: encrypted-tbn3.gstatic.com

Сьогодні виповнюється 25 років зі встановлення Україною дипломатичних відносин з Австралією та Великою Британією.

Хоча Австралія однією з перших визнала незалежність України, посольство цієї держави було відкрито в Києві лише в лютому 2015 року. До того з вересня 1992 року в Києві діяло Почесне консульство Австралії. До січня 2015 року Посольство Австралії в Польщі було акредитоване в Україні за сумісництвом.  Посольство України в Австралії було засноване 14 квітня 2003 року. Як відомо, в Австралії проживає близько 38 тис. українців. І хоча це й не найбільша українська діаспора світу, але все одно, досить суттєва громада, яка всіляко підтримує Україну на різних рівнях, зокрема і в парламенті країни. Приміром, 15 травня 2014 року була створена Парламентська група Австралія-Україна 44-го Парламенту Австралії під гаслом «На підтримку демократії в Україні!». У грудні 2014 року відбувся державний візит Президента України Петра Порошенка до Австралії. Щодо українсько-австралійських відносин, то їх можна назвати безхмарними, за винятком так званої «сигаретної» суперечки 2012 року в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) щодо упаковки сигарет (у червні 2015 року Мінекономрозвитку остаточно повідомило про припинення суперечки).

Щодо Великої Британії, то Посольство України в Сполученому Королівстві розпочало свою роботу у вересні 1992 року. У тому ж році було відкрито Посольство Великої Британії в Україні. За неофіційними даними (офіційна статистика відсутня) у Британії проживає близько 30 тисяч осіб з українським корінням. Це загалом представники першої і другої хвилі міграції, а за останні роки кількість громади збільшується завдяки трудовим мігрантам. Сучасний стан двосторонніх українсько-британських відносин характеризується високим рівнем діалогу між сторонами у політичній, економічній, військовій та культурній сферах, у тому числі з питань реалізації євроінтеграційного курсу України. Сполучене Королівство є традиційно важливим економічним партнером для України, насамперед, в таких галузях, як інвестиційне співробітництво, банківсько-фінансова сфера, енергетична безпека. Британія залишається послідовною прихильницею європейського курсу нашої держави, всебічно підтримуючи Україну у боротьбі з російською агресією.

ПОДІЇ:

1901 — з відкриття нафтової вишки в Бюмоні (Техас) почався техаський нафтовий бум. Це була перша нафта, виявлена у США.

1920 — заснована Ліга Націй — міжнародна організація держав.

1939 — утворені Запорізька, Кіровоградська і Сумська області УРСР.

1942 — компанія Ford Motor Company почала виробництво автомобілів моделі Jeep.

1946 — у Лондоні у Центральному залі Вестмінстера відбулось перше засідання Генеральної Асамблеї ООН, в якому взяли участь представники 51 країни.

1962 — сталася найбільша в історії лавин катастрофа: обвал із Невадо-Уаскаран (Перу).

1972 — трамвайна аварія у Львові, в результаті якої загинуло 26 осіб.

1975 — на радянському ТБ записана перша передача «Що? Де? Коли?».

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Бразилією, Чилі та Великою Британією.

1994 — у Брюсселі на зустрічі представників країн-членів НАТО  ухвалено проект програми «Партнерство заради миру», до якої у 1998 році приєдналася Україна.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

Фото: data:image/jpeg

Фото: data:image/jpeg

10 січня 1971 року пішла з життя Ґабріела Шанель (відома під псевдонімом Коко; 1883-1971), французький модельєр жіночого одягу, засновниця модного «Будинку Шанель» в Парижі. Стала відомою не лише своєю діяльністю як законодавиця мод, але й своїми романами з високопосадовими особами і тиранством щодо навколишніх. Про неї казали, що її подарунки схожі на ляпаси. Мала гострий саркастичний розум, незалежний характер, була надзвичайно працездатною та енергійною; нетерпимою і зверхньою; ніколи не розповідала правди про своє походження.

1920-1939 роки ХХ століття – «золота епоха» Коко Шанель: вона запроваджує моду на тканину джерсі, замінивши нею шовк, випускає парфуми «Шанель № 5» (1921) та знамениту «маленьку чорну сукню» (1926). Наприкінці 40-х років у неї з’явився серйозний конкурент – Крістіан Діор зі своїм новим стилем, але вона знайшла у собі сили витримати удар – у 85 років стала творцем так званого «аскетичного», або ж класичного стилю. Знаменитий рожевий костюм Жаклін Кеннеді був створений саме Коко Шанель.

Померла славетний модельєр, «еталон стилю» у 87 років від серцевого нападу (так само як і Крістіан Діор); похована в Лозанні («цвинтарі європейської аристократії», як не без гіркої іронії сказав колись про це чудове швейцарське місто Мопассан). За свідченнями сучасників, на схилі літ вона була надзвичайно пихатою, злостивою і владною старою. «Я створювала одяг для жінок усього світу, але тепер вони воліють ходити роздягненими, що тут скажеш…», – констатувала «велика і нестерпна» Коко наприкінці свого довгого життя.

За матеріалами ukrinform.ua та uk.wikipedia.org.