11 січня: це цікаво знати

11 Січня 2017 10:10
Фото: data:image/jpeg

Фото: data:image/jpeg

Сьогодні Міжнародний день чарівного слова «дякую». 

Хто й коли вигадав цей день – достеменно невідомо. Принаймні, серед численних свят ООН і ЮНЕСКО такого свята не значиться, хоча там є різні дні, приміром, і такий абстрактний, як Міжнародний день щастя. Існує версія, що Міжнародний день «дякую» вигадали підприємливі співробітники однієї з компаній, що виготовляла листівки, аби підвищити власні продажі. Як би там не було, але ідея виявилася напрочуд хорошою. Традиція говорити у відповідь слова подяки з’явилася дуже давно. Відтоді вдячність – уміння належно оцінити будь-яку виявлену до нас уважність, всяке зроблене нам добре діло. Вона має велику суспільну вартість, адже підтримує в людях бажання робити добро іншим; бажання ж робити добро іншим – це любов.

Сьогоднішній день – хороший привід зайвий раз згадати, що наше повсякденне життя складається із маленьких дрібниць. Почніть день з чарівних слів: скажіть слова подяки у першу чергу своїм рідним і близьким, зателефонуйте тим, хто далеко, згадайте тих, кому колись забули подякувати, бо це гарна нагода виправити ситуацію. І, взагалі, робіть приємні маленькі дрібниці на кожному кроці – кажіть «дякую» частіше, ніж ви це робили раніше. Психологи вважають, що слова вдячності дійсно чарівні, вони здатні змінювати наше життя на краще, налаштовувати людей на позитив, гармонізувати взаємовідносини. Деякі дослідження показали, якщо частіше висловлювати подяку іншим людям, покращується фізичне здоров’я, зміцнюються соціальні відносини, а позитивний емоційний стан допомагає впоратися зі стресом.

ПОДІЇ:

1909 — із Нью-Йорка у Філадельфію вирушають учасниці перших жіночих автоперегонів.

1922 — 14-річний канадець Леонард Томпсон став першою у світі людиною, яку врятували від смерті від діабету за допомогою інсуліну.

1923 — у зв’язку з невиплатою Німеччиною репарацій, встановлених Версальським договором, французькі та бельгійські війська зайняли Рурську область, де видобувалось 70 % німецького вугілля.

1935 — американка Амелія Ерхарт розпочала переліт через Тихий океан. Вона першою у світі самостійно подолала відстань від Гавайських островів до Окленду, штат Каліфорнія.

1960 — в СРСР створено Центр підготовки космонавтів.

1971 — американський журналіст Дон Гефлер започаткував термін Кремнієва долина, коли він почав публікувати серію статей під назвою «Кремнієва долина США».

1981 — команда з трьох британців під керівництвом сера Ренальфа Фіннеса завершила найдовшу за відстанню і найкоротшу за тривалістю експедицію через Антарктику, досягнувши базу Скотта після 75 днів шляху; було пройдено 2 тисячі 500 миль.

1993 – компанія Apple продемонструвала працюючу модель давно очікуваного портативного комп’ютера Newton класу “hand-held”. Однак, незважаючи на те, що розробка “Newton” тривала кілька років і його анонс супроводжувався потужною рекламною кампанією, Newton виявився абсолютно безперспективним виробом, що остаточно стало очевидним, коли через декілька років компанія U.S. Robotics випустила на ринок свій кишеньковий комп’ютер PalmPilot.

2003 – губернатор штату Ілінойс республіканець Джордж Раян помилував 167 засуджених до страти в’язнів – усіх смертників штату, що чекали на виконання вироку. За це рішення у 2005 році він був висунутий на Нобелівську премію миру.
2016 – на урочистій церемонії, що відбулась в Цюриху, аргентинський футболіст Ліонель Мессі вп’яте став володарем нагороди «Золотий м’яч ФІФА», що вручається кращому футболісту світу за рішенням тренерів та капітанів національних збірних, а також журналістів з усього світу. Цього ж дня кращим тренером світу за підсумками 2015 року був визнаний наставник «Барселони» іспанець Луїс Енріке.
За матеріалами ukrinform.ua та uk.wikipedia.org