27 січня: це цікаво знати

27 Січня 2017 08:42
zak-kor.net

zak-kor.net

Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. 

Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011), хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття оонівського документа.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма. Варто нагадати, що Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих. Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйони на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Як відомо, одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто (найбільшим було Львівське), а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з найбільших і найвідоміших були розстріли у Бабиному яру в Києві, але знищення євреїв України було систематичними і повсюдними. Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей. У цьому році темою Міжнародного дня стане «Освіта в ім’я кращого майбутнього: роль історичних місць і музеїв у просвітництві з питань Голокосту». Пам’ятні місця поєднують у собі функції просвітницьких, культурних і науково-дослідницьких центрів, а також музеїв. Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту стане нагодою підкреслити їх незамінну роль, а також проаналізувати, яким чином пам’ятні місця та музеї висвітлюють сучасні проблеми, допомагаючи молоді розібратися щодо впливу минулого на сучасне суспільство.

ПОДІЇ:

1904 — початок російсько-японської війни.

1918 — на екрани США вийшов фільм «Тарзан з племені мавп» з Елмо Лінкольном у головній ролі.

1921 — Польща визнала незалежність Литви.

 

 1924 — на Красній площі у Москві у спеціально спорудженому мавзолеї помістили тіло вождя Жовтневої революції Володимира Леніна.

1926 — у Лондоні шотландський винахідник Джон Лоджи Бейрд провів публічну демонстрацію пристрою для передачі і прийому телевізійного зображення — телевізора.

1944 — заснування нагород Української повстанської армії

1944 — урочистий артилерійський салют у Ленінграді сповістив про остаточну ліквідацію блокади міста, що тривала 872 дні.

1945 — радянські війська увійшли у концтабір Освєнцим та визволили вцілілих в’язнів.

1959 — Ошська область Киргизької РСР об’єднана з Джалал-Абадською областю;

1967 — під час репетиції польоту на місяць загорівся американський корабель Аполлон-1. Всі члени екіпажу, — Гас Гріссом, Едвард Уайт та Роджер Чаффі загинули.

1967 — США, Великобританія та Радянський Союз уклали міжнародний договір про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору.

1973 — у Парижі підписана хартія про припинення війни й відновлення миру у В’єтнамі.

1983 — в Японії завершено будівництво найдовшого підводного залізничного тунелю, що проліг між островами Хонсю і Хоккайдо.

1992 — Зімбабве визнала незалежність України.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Канадою та Португалією.

1997 — Аслан Масхадов був обраний президентом Чеченської Республіки.

2000 — в Єгипті парламент прийняв закон, що дозволяє жінці подавати на розлучення.

2009 — Кирил, митрополит Смоленський і Калінінградський РПЦ, на помісному соборі обраний XVI патріархом Московським і всієї Русі.

 

 2015 — в Греції склав присягу ліво-радікальний уряд на чолі з Алексісом Ципрасом.
ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:
27 січня 1926 року у Лондоні шотландський винахідник Джон Лоджи Бейрд провів публічну демонстрацію пристрою для передачі і прийому телевізійного зображення, що фактично стало початком революційних змін в системі зв’язку та інформації. Пристрій Берда, названий ним “телевізор”, являв собою машину з механічними обертаючими дисками, при допомозі яких сканувалось рухоме зображення і трансформувалось у електричний сигнал, який надходив по кабелю до спеціального екрану і відтворювався у чорно-білому вигляді. Перша “телепрограма” Берда транслювала зображення голів двох ляльок, котрими винахідник сам же й рухав перед камерою. В основу пристрою Берда була покладена телесистема, запатентована в 1884 році німецьким вченим Паулем Ніпковим. У 1928 році Берд зумів провести трансатлантичну трансляцію телезображення – по телефонних дротах воно було передане з Лондона до Нью-Йорка, – і цього ж року продемонстрував систему кольорового телебачення.
За матеріалами ukrinform.ua та jnsm.com.ua.