29 січня: це цікаво знати

29 Січня 2017 09:51
zetaland.ru

zetaland.ru

У церковному календарі 29 січня співпадає з поклонінням чесним оковам апостола Петра. Це свято встановлене на честь події, описаної у книзі Діяння апостолів (12, 1—11). Близько 42 року апостол Петро за повелінням царя Ірода Агриппи був ув’язнений за проповідь про Ісуса Христа. У в’язниці він був зв’язаний двома залізними ланцюгами. Вночі, напередодні суду над ним, Ангел Господній, зняв із нього ці ланцюги (вериги) й чудесно вивів його із в’язниці.

Оскільки кайдани в перекладі на грецьку означають «вериги», то в народі цей день йменують Петром Веригою. З ним не пов’язані будь-які обряди, хіба що заборонялося прати білизну.

Вважалося, що це останній день справжньої зими, а тому казали: «На Петра Вериги половина снігу, половина криги» чи «На Петра Вериги розбиваються криги». А ще підмічали колись: якщо цей день морозний, то літом буде спека.

Якщо напередодні Петра Вериги ніч місячна і на небі видно зорі — бути врожайному літу, а отже й щасливому року; якщо воно захмарене — на неврожай і пошесть на худобу.

ПОДІЇ:

1918 — битва під Крутами.

1918 — у Києві о третій годині ночі почалося більшовицьке повстання, яке мало на меті завдати удару по владі й війську Центральної Ради незалежної УНР напередодні вступу до столиці червоної російської армії під командуванням Муравйова.

1921 — на конференції в Парижі країни — переможці в 1-й Світовій війні визначили суму воєнних репарацій для Німеччини — 226 мільярдів золотом мали бути виплачені протягом 42-х років.

1922 — під масою снігу обрушився кінотеатр у Нью-Йорку, в результаті чого загинуло 120 осіб.

1927 — у Лондоні відкрили «Park Lane Hotel» — перший готель, у кожному номері якого була ванна кімната.

1929 — у Нашвіллі (Теннессі, США) організована перша у світі школа тренування собак-поводирів.

1943 — розпочалася Ворошиловградська наступальна операція військ Південно-Західного фронту, що призвела до відступу Вермахту з північного Донбасу.

1947 — у Великій Британії зареєстрували рекордно низьку температуру повітря — 26,7 градуса морозу.

1978 — Швеція першою у світі офіційно заборонила використання аерозольних балончиків через їх руйнівний вплив на озоновий шар Землі.

1996 — президент Франції Жак Ширак оголосив про цілковите припинення його країною ядерних випробувань.

2000 – в казино Лас-Вегаса офіциантка Сінтія Джей виграла 35 мільйонів доларів на автоматі «Однорукий бандит» – найбільший у світі виграш в ігрових автоматах.
2013 – колишній начальник головного управління кримінального розшуку МВС Олексій Пукач за вбивство Георгія Гонгадзе засуджений до довічного ув’язнення.
ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:
Найскладніша гра в світі — це гра під назвою Го. Вона прийшла в Європу з Японії. У Японії її іменують як «і-го». У Кореї ж розвагу називають бадук, в Китаї вейци. Ця гра найдавніша на Землі. За різними даними її вік від 2500 до 4000 років.

Якщо вірити китайським легендам, то гру придумав напівміфічний імператор Яо, який жив у 24 столітті до нашої ери. Він переслідував єдину мету — розвинути уважність і розум спадкоємця престолу. Втім, документальні свідчення набагато молодше цих переказів, вони відносяться до періоду династії Рання (Західна) Хань (приблизно 3-1 століття до нашої ери). У ті часи І-ГО вже була досить популярна. Найстаріша дошка для цієї гри, яка дійшла до нас, була зроблена в 4 столітті. Вчені вважають, що вейци з’явилася за часів Чжоу, тобто десь між 12 і 3 століттями до нашої ери. До Японії гра потрапила тільки в 7 столітті. І саме в цій країні вона стала шалено популярною.
cikavo.net

cikavo.net

За сотні років правила практично не змінилися і залишилися досить простими. Грають на дошці, на яку нанесено 19 ліній по вертикалі і горизонталі. Смуги утворюють 361 квадрат (або ігровий пункт). Ці квадрати два гравці по черзі заповнюють каменями. Для зручності камені кожного гравця пофарбовані в свій колір (наприклад, білий і чорний). Суть гри полягає в тому, щоб гравець заробив максимальну кількість очок. Для цього територію (порожні пункти) можна захоплювати (просто оточувати своїми каменями) або знищувати камені супротивника. Ворожі фішки будуть вважатися захопленими, якщо їх з усіх боків оточити своїми. Тут, як раз, і починаються складності. Правила хоч і прості, але гра набагато складніше звичних шахів.

Навчитися грі в го досить просто. Правила піддаються вивченню за кілька хвилин, але вникати в тонкощі можна протягом усього життя. Гра настільки глибока, що керівники з Азії клали її в основу прийняття складних рішень в своїй роботі, генерали будували на основі її стратегій військові плани, а політики і досі дотримуються її принципів для побудови взаємин з іншими країнами. Втім, деякі гравці го зробили з гри го модель життя. Стратегічні концепції допомагають приймати рішення в повсякденному житті. Основні принципи: «Не ломись у відкриті двері», «Не пали за собою мости» і «Не клади всі яйця в одну корзину».

За матеріалами ridna.ua та cikavo.net