Богдан ШИБА: «У нас відбувся розкол на майданівців і виборців»

29 Січня 2017 10:10
hroniky.com

hroniky.com

Ключова проблема нинішньої української суспільно-політичної ситуації в тому, що в нас на Майдан і на вибори ходять різні люди. Таку думку висловив в інтерв’ю «Волинській правді» Богдан Шиба, представник Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» у Волинській області, інформує «Волинь Рідна».

«Одні люди активні (а їх від 7 до 15 відсотків), беруть участь у революціях, майданах, сьогодні перейшли в категорію волонтерів, добровольців. Але їх тільки максимум 15 відсотків», – вважає громадський діяч.

Решта 80 відсотків – це, за його словами, люди, які ходять тільки на вибори й питають у кандидатів: «Що ти нам даси?».

«Тому результати Майдану і результати виборів протилежні», – робить висновок Богдан Шиба.

Щодо перспективи дочасних парламентських виборів представник Фонду «Рідна країна» зазначає, що для досягнення змін у суспільстві їх потрібно проводити за цивілізованими правилами. В іншому разі результат буде той самий, що й нині, або й гірший.

«Якби в Україні знову не повернули мажоритарку, не ускладнили систему виборів, яка дала велику корупційну складову і яка істотно впливає на результат, про вибори ще можна було б говорити», – вважає Богдан Шиба.

Проте за нинішньої системи, каже громадський діяч, «ніщо не залежить від людини, від її позиції, біографії, знань. Все залежить від того, хто що дав і скільки заплатив. І активні люди не можуть ні на що впливати. Тому вони їдуть за кордон і заробляють собі на життя. А ті, хто ходить на вибори, й далі все вирішують».

«Отож, у нас відбувся розкол в суспільстві не на схід і захід, не на лівих і на правих, а розкол на дві категорії людей: майданівців і виборців. Це проблема, без подолання якої ми не вийдемо з глибокої суспільно-політичної кризи», – переконаний Богдан Шиба.