Шевченківську премію даватимуть не за протекцією

1 Лютого 2017 21:42

static.espreso.tv

30 січня Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка на засідання обрав твори, що братимуть участь у третьому турі конкурсу на здобуття премії. Всього визначено чотири номінації.

“Література, публіцистика, журналістика”

1. Іван Малкович (книга поезій “Подорожник з новими віршами”)
2. Віталій Портников (публіцистичний цикл у двох книгах: “Богородиця у синагозі” та “Тюрма для янголів”)
3. Василь Портяк (книга “Охоронителі діви”)
4. Андрій Содомора (книга “Поезія. Проза”)
5. Андрій Цаплієнко (книга оповідань “Книга змін”, серія телесюжетів з лінії фронту)
6. Іван Яцканин (книги “Мить блискавки” та “Пора вузеньких вулиць”)

“Музичне мистецтво”

1. Галина Батьковська, Леся Репецька (музична програма “Сестри Тельнюк: наш Шевченко”)
2. Тарас Компаніченко (твори історико-культурної спадщини Руси-України та радіоцикл “Хорея козацька”)
3. Богдана Фроляк (симфонія-реквієм “Праведная душе…”, хорова кантата “Цвіт”, музичний твір “Присниться сон мені”)

“Візуальні мистецтва”
1. Олександр Дубовик (арт-проект “Архів застережень”)
2. Микола Малишко (мистецький проект “Лінія” (Скульптура)

“Кіномистецтво”
1. Степан Коваль (анімаційний серіал “Моя країна – Україна”)
2. Вікторія Трофіменко, Ярослав Пілунський, Владлен Одуденко, Олег Мосійчук і Віктор Демерташ (художній фільм “Брати. Остання сповідь”).

 

“Багато років Шевченківська премія була була кон’юнктурною. Значна кількість художників, письменників, співаків та кінематографістів не подавалися, бо знали — премію отримають куми членів журі. Або їхні родичі. Завжди у списках претендентів було багато незнайомих людей. Після того, як минулого року змінився склад журі, цього вже сказати не можна. Прийшли нові люди як Сергій Жадан та Юрій Макаров. Їх не можна запідозрити в тому, що вони “чиїсь”. Зі списку номінантів особисто знайомий майже з усіма претендентами”, – прокоментував видавець Дмитро Капранов для gazeta.ua.

“Якби у нас була букмекерська фірма, де ставлять на переможців премії, у “Літературі” постав би на Івана Малковича. Його поетична збірка має усі шанси перемогти. Також достойні суперники — публіцист Віталій Портников та журналіст Андрій Цаплієнко. Перший воює на відносно мирному інформаційному фронті. Другий — пише свої репортажі під кулями на Донбасі.

У “Музичному мистецтві” премії однаково заслуговують і сестри Тельнюк і Тарас Компаніченко з “Хореєю козацькою”. Програма “Наш Шевченко” справді по-новому відкрила Україні і світові постать письменника. Такі діячі як Шевченко для кожного покоління актуалізуються інакше. Треба мати талант, щоб це проявити. Як зробили це сестри Тельнюк. “Хорея козацька”- винятковий гурт серед багатьох фольклорних колективів України. Разом з “Хорєю” лідер гурту Тарас Компаніченко робить стародавню українську музику цікавою. Це велика справа.

У “Кіномистецтві” на премію заслуговує Степан Коваль. Його анімаційний пізнавальний серіал вже став популярним серед найменших глядачів”, – додав Дмитро Капранов.

На засідання комітету також були запрошені експерти літературознавець Михайло Слабошпицький, кінознавець Володимир Войтенко, письменник Іван Рябчій і театрознавець Олег Вергеліс.

Третій етап відбору, за результатами якого стануть відомі лауреати Шевченківської премії, відбудеться 20 лютого.