2 лютого Луцьк повністю очистили від нацистських окупантів

2 Лютого 2017 12:28

Німці входять в Луцьк. Вулиця Лесі Українки

Війська 1-го Українського фронту отримали наказ розпочати Рівненсько-Луцьку наступальну операцію, яка проводилася з 27 січня по 11 квітня 1944 року силами 13-ї армії 1-го Українського фронту.

У ніч на 1 лютого першими в місто ввійшли розвідники 27-го гвардійського кавалерійського полку. Згодом на місто почали наступ інші підрозділи 1-го гвардійського Житомирського кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта Віктора Баранова. В цій операції відзначився командир взводу гвардії лейтенант Володимир Юдін.

На ранок 2 лютого кінногвардійці повністю очистили Луцьк від німецько-фашистських окупантів і на вежі старовинної фортеці встановили прапор 7-ї гвардійської кавалерійської дивізії. Проте найголовніше було утримати місто від контратак фашистів.

Ворог намагався повернути Луцьк як важливий стратегічний пункт. Для цього противник силами 175-ї, 143-ї угорських піхотних дивізій, а також кількох поліцейських полків і бойових груп СС із району Торчина 24 лютого перейшов у наступ на Луцьк. У результаті удару переважаючих сил ворога по обороні 121-ї стрілецької дивізії йому вдалося зайняти ряд населених пунктів біля Луцька, а також прорватися на східний берег Стиру північніше і південніше Луцька. Створилась загроза оточення міста. Тому командуючий 13-ю армією генерал Микола Пухов направив кіннотників у район Луцька. 25-го лютого друга гвардійська кавалерійська дивізія разом із 121-ю стрілецькою дивізією почали оборонні бої за утримання Луцька.

У боях на підступах до міста воїни проявили високу стійкість і героїзм. Запекла битва розгорнулась на рубежах 181-ї стрілецької дивізії поблизу села Сирники. Імена героїв цієї операції викарбувані на гранітних плитах величного меморіалу Вічної слави, що в центрі міста Луцька, на братських могилах у селах області. Щороку вшанувати пам’ять побратимів сюди приїжджають ветерани з Києва, Львова, Донецька та Білорусі. У день визволення – 2 лютого – лучани та гості обласного центру покладають квіти до братських могил і до меморіалу Слави. Про безсмертний подвиг розповідають виставки в обласному краєзнавчому музеї, кімнатах-музеях шкіл області. На увічнення пам’яті героїв вулиці міста носять їхні імена.

За матеріалами lutsk.ws.