28 лютого: це варто знати

28 Лютого 2017 08:42

Сьогодні апостола Онисима і преподобного Пафнутія, затворника Печерського, що в Дальніх печерах. Онисим жив на зорі християнства на початку першого тисячоліття у Візантії. Він був рабом, господар поводився з ним дуже жорстоко, тому Онисим від нього утік до Риму. Але у «вічному місті» його схопили й кинули до в’язниці. Там він познайомився і зблизився з апостолом Павлом, який просвітив і хрестив Онисима. Він згадується в Посланні до Колоссян, де апостол Павло називає його «вірним і улюбленим братом».

yabluchko.com.ua

В Україні цей день називали Онисимом Вівчарником, бо вважали цього святого покровителем овець. Селяни обкурювали цілющими травами овець, окроплювали їх свяченою водою, а ще здійснювали цікавий обряд «окликування» зірок, аби вівці давали великий і здоровий приплід. Увечері господар виходив на двір, хрестився й кланявся на всі чотири сторони, потім стелив баранячу шкуру, ставав на неї й проголошував замовляння: «Світися зоре ясна! Світися на радість усім хрещеним! Дай Боже, аби так само, як на небі Твоєму немає кінця зорям яснооким, вродилося у нашій господі овець, а то й більше того!» Казали, що на Онисима Вівчарника «зима шутою стає». Якщо цього дня ще висіли бурульки, то й весна повинна була бути затяжною. Погожий день – літо буде гарне, але морози триватимуть.

Іменинники сьогодні Онисим, Єфросинія.

litopys.net

Сьогодні день п’амяті Олександра Олексійовича Шалімова (1918-2006) – українського хірурга і вченого, лікаря зі світовим ім’ям. Він пройшов шлях від лікаря районної лікарні до директора створеного ним Інституту хірургії та трансплантології Академії медичних наук України. Вчений зробив вагомий внесок у розвиток науки, став одним із засновників вітчизняної хірургії. Унікальні розробки та винаходи, передові методи лікування, запропоновані Шалімовим, підтверджені 112 авторськими свідоцтвами і патентами; він є автором 870 наукових праць. За свідченням його молодших колег, академік був чи не останнім хірургом, котрий оперував усі органи, міг прийняти пологи, надати фахову допомогу при будь-якій травмі. Крім того, він написав три докторські дисертації на різні теми: одна – по легенях, друга – по стравоходу, а третя – по підшлунковій залозі. І кожна з них була надзвичайно прогресивною. Лікарський стаж Шалімова – понад 60 років. За цей час він прооперував понад 40 тисяч хворих. Він першим провів успішну пересадку підшлункової залози хворому діабетом, розробив і впровадив нові методи операцій при онкологічних захворюваннях, органів травлення, серця, судин. Під його керівництвом проведена перша в Україні операція з пересадки серця. Йому пропонували запаморочливі пропозиції очолити клініки в Європі, Америці, але він відмовлявся. «А хто ж тоді лікуватиме наших?», – резонно запитував він. Олександр Шалімов усе життя намагався дотримуватися трьох головних правил: працювати над собою, постійно вчитися і ніколи не здаватися. Він оперував до 80-ти років. В одному з інтерв’ю вчений давав рецепт своєї напрочуд плідної роботи: «Я вставав щодня на початку шостої, умивався, голився і дві години – до восьмої – сидів і читав. О восьмій ішов на роботу, приймав хворих, оперував, а коли випадав час – у бібліотеці читав усе, що там є стосовно хвороб, які я сьогодні побачив уперше. Так я вдосконалювався». Олександр Шалімов – Людина планети 1998 року за визнанням ЮНЕСКО, академік НАН і АМН України, нью-йоркської і німецької академій наук, справжній Герой України. Втім, найважливішою за всі звання й регалії є світла пам’ять про нього – лікаря і людину – в серцях тисяч українців, котрим він урятував життя, а також тих, для кого він був Учителем (хоча всі його учні називали його Шефом).

15 років тому (2002) в 12 країнах ЄС були припинені розрахунки готівкою національною валютою. З 1 березня у валютно-економічній зоні ЄС євро став єдиною внутрішньою розрахунковою одиницею. На сьогодні євро – офіційна валюта 19 з 28 держав Європейського Союзу, відомих як Єврозона. Враховуючи території не Єврозони, що послуговуються єдиною європейською валютою, загалом євро користуються 480 мільйонів людей по всьому світу. Є однією з основних резервних валют у світі. Поділяється на 100 євроцентів. Центральний банк –  Європейський центральний банк. Євро не є валютою Європейського Союзу, оскільки не всі країни ЄС перейшли на нього. Всі країни – члени Євросоюзу мають право ввійти в Єврозону, якщо задовольнять певним визначеним вимогам згідно з економічними критеріями, а для всіх нових членів ЄС перехід на євро (раніше чи пізніше) є умовою вступу до союзу.

ПОДІЇ:

1854 – у місті Ріпон (штат Вісконсін) засновано Республіканську партію США, об’єднання супротивників рабства, які відображали інтереси промисловців Півночі (янкі). Республіканська партія висунула вимоги заборонити розповсюдження рабства на західних землях, роздавати ці землі безкоштовно всім охочим (формально ці території були вільні, фактично їх заселяли індіанські племена, думкою яких ніхто не цікавився), а також встановити високі мита на ввезення промислових товарів з Європи. Після перемоги мешканців півночі і їх лідера Аврама Лінкольна в Громадянській війні республіканці майже 20 років безперервно правили США.

1921 – у Кронштадті почалось збройне повстання гарнізону воєнних моряків, які вимагали ліквідації більшовицької диктатури, відновлення основних демократичних свобод і виступили під гаслами “Ради без комуністів”, “Влада радам, а не комуністам”. Викликане невдоволенням більшовицькою політикою “воєнного комунізму”, повстання було підтримане екіпажами багатьох військових кораблів, але в березні було жорстоко придушене військами Червоної армії.

1982 – Музей Гетті в Малібу (Каліфорнія) став найбагатшим музеєм світу – цього дня він отримав 1,2 мільярди доларів, котрі заповів музею його засновник нафтовий магнат Жан Поль Гетті. Насправді сума пожертви у вигляді спеціального трастового фонду склала 700 мільйонів доларів, але за шість років, які пройшли після смерті Гетті у судових позовах щодо заповіту його дітей і колишніх дружин, майже подвоїлась. Згідно з волею Гетті музей може щороку використовувати на “поширення мистецьких і загальноосвітніх ідей” 4,25% прибутку, що в 2000 році склало майже 200 мільйонів доларів.

1984 – у цей вечір з а диск «Thriller» Майкл Джексон виграв майже всі нагороди “Греммі” – вісім, чим встановив своєрідний, й досі не перевершений, рекорд.

1986 — у центрі Стокгольма двома пострілами вбито прем’єр-міністра Швеції Улофа Пальме, авторитетного в усьому світі політичного діяча, голову міжнародної неурядової організації «Незалежна комісія з питань роззброєнь». Убивця з місця злочину зумів утекти, його так і не знайшли.

1994 – о 7-й годині ранку літаки НАТО збили над північно-західною територією Боснії чотири сербських військових літака, які порушили заборону на польоти у повітряній зоні безпеки, введену Радою Безпеки ООН 9 жовтня 1992 року. Це була перша військова акція збройних сил НАТО за її 45-річну історію.

1998 – у США відбулися льотні випробування літака RQ-4 Global Hawk – першого безпілотного літака в історії авіації. Призначений для проведення розвідувальних операцій, RQ-4 здатен проводити спостереження великих наземних площ через завісу хмар та пилу і нести півтори тони корисного вантажу.

2013 — Бенедикт XVI, 265-й Папа Римський, зрікся престолу.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

ipress.ua

Цього дня 1935 року американський хімік Уолес Карозерс, що працював у лабораторії компанії «Дюпон», вперше синтезував новий полімер – нейлон. На розробку формули пішло 12 років. Адіпамід полігексаметілен – така повна хімічна назва цього диво-волокна. Згідно найпопулярнішою версією, слово “нейлон” Каротерс склав з назв двох міст: NY – Нью-Йорк (New York) і Лондон (London). Існує й інша версія, згідно з якою, це слово – абревіатура від New York Lab of Organic Nitrocompounds. Однак достовірних відомостей про походження слова “нейлон” немає.

Перше практичне застосування нейлон знайшов 1936 року, коли з нього почали виготовляти зубні щітки.

27 жовтня 1938 року на Всесвітній виставці в Нью-Йорку на вході відвідувачів зустрічав 12-метровий манекен, одягнений в нейлонові панчохи. Також жінкам безплатно роздавали нейлонові панчішки. Слоган рекламної акції звучав так: “Носити панчохи з шовку, а не з нейлону – це все одно, що віддати перевагу коню перед автомобілем”.

Жінки одразу ж оцінили переваги новинки. Нейлонові панчохи не морщилися, не розтягувалися на колінах і п’ятах, були еластичними, ніжно і щільно обтягували ноги, їх було легко надягати. До речі, синтетичні панчохи були вдвічі дорожчі за шовкові, проте уже за перший рік їх було продано близько 70 млн. пар.

Вперше в продажу панчохи з “чудо-волокна” з’явилися в американському містечку Вілмінгтон. Почалася масова істерія, панянки приїжджали аж з самого Нью-Йорка. Навколо універмагів, в яких продавалися диво-панчохи, виставляли поліцейські пости, щоб стримувати натовп дамочок, які намагалися прорватися до полиць. Панчохи з нейлону були дуже цінним атрибутом у гардеробі кожної жінки. Дами готові були стояти кілометрові черги в магазини, відразу ж після покупки вони розривали упаковку і надягали обновку прямо на вулиці.

За матеріалами  uk.wikipedia.org та ukrinform.ua.

Джерело: vo.ridna.ua