Як відбити зимову атаку вірусів

8 Грудня 2016 13:04

 

Фото: ілюстрація

Фото: ілюстрація

Настає зима, і головною проблемою стає як не захворіти застудними захворюваннями і грипом, який щороку видозмінюється і приходить в досить несподіваних формах. Кілька років поспіль українці пережили і «свинячий грип», і «пташиний», і щоразу ці хвороби призводили до серйозних наслідків.

 

Щоб не зіпсувати зимові свята чи просто вихідні, потрібно дотримуватися простих правил, про які часто багато хто з нас забуває.

Головний ворог грипу та ГРВІ – це профілактика. Якщо завчасно оголосити грипу війну, то він може оминути вас і вашу сім’ю. Що необхідно знати і робити кожному для того, щоб запобігти хворобі?

 

  1. При перебуванні на вулиці необхідно одягатися відповідно до погодних умов, щоб уникнути як переохолодження, так і перегрівання.

mini_4

Під час переохолодження відбувається спазм судин слизової оболонки носа. Це призводить до зниження захисту, починають інтенсивніше працювати слизові залози і так з’являється нежить. Гірше працюють вії , що видаляють чужорідні частинки. Вірусам стає простіше закріплюватися на поверхні клітин і проникати в них. Також не варто занадто сильно закутуватись.

  1. Раціонально харчуватися, зміцнювати імунітет: приймати вітамінно-мінеральні препарати, засоби, що стимулюють вироблення захисних сил організму.

images

Раціональне харчування – це в жодному разі не дієта! Завдяки раціональному харчуванню обмін речовин прискорюється, поліпшується робота органів травлення, особливо кишківника. Це призведе до підвищення імунної системи, адже її основою є мікрофлора кишківника.

 

  1. Частіше провітрювати приміщення, зволожувати повітря, щодня проводити вологе прибирання.

 

У холодну пору року без опалення не обійтися, а різні опалювальні системи, обігрівачі та кондиціонери дуже висушують повітря в приміщенні,  а разом з повітрям, висихає слизова оболонка носоглотки. Через це мікроби та віруси потрапляють одразу всередину організму та не затримуються на вологих ворсинках.

  1. Більше гуляти на свіжому повітрі, займатися фізкультурою, загартовуватися.

bez-nazvanyya-1

Частіше бувайте на свіжому повітрі. Ведіть активний спосіб життя . Це корисно не тільки для профілактики застуди, а й для загального зміцнення здоров’я.

 

  1. Пити більше рідини: води, трав’яних відварів, фруктових та овочевих соків.

bez-nazvanyya-4

Брак води в організмі може призвести до зневоднення клітин. Клітини тіла постійно недоотримують потрібну кількість води, що веде до зниження їхньої життєвої активності і відкриває шлях до виникнення різних захворювань через загальне зниження імунітету. Фізіологічна вода є природною складовою частиною продуктів рослинного походження і вважається самою повноцінною. Найбільш багаті нею овочеві і фруктові соки, які є продуктом підвищеної біологічної цінності. Зміст такої води в багатьох соках досягає 90 і більше відсотків. Це воістину «жива» вода. Вона збагачена біологічно активними речовинами рослинних клітин. Соки майже не вимагають енергетичних витрат на засвоєння і відразу включаються в обмін речовин, нормалізують біохімічні реакції, що благотворно впливає на відновлювальні процеси організму.

  1. Особиста гігієна

Варто пам’ятати, що віруси грипу та інших ГРВІ можуть передаватися через посуд, тому важливо дотримуватися особистої гігієни (миття рук, догляд за порожниною рота), обробку кухонного інвентарю. Корисно мати при собі протимікробні вологі серветки для рук.

  1. В період епідемічного підйому не варто відвідувати місця масового скупчення людей (кінотеатри, басейни т.д.), особливо з маленькими дітьми, бажано відмовитися від поїздок.

images-1

Потрібно уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.

 

 

  1. Застосовувати індивідуальні засоби захисту органів дихання.

images-2

Носіть захисну маску. Звичайно, не варто надягати її відразу ж, як тільки стовпчик вуличного термометра опускається нижче нуля. Але якщо в організації, де ви працюєте, введено режим «маски» – це зроблено аж ніяк не «для галочки». До речі, якщо маска надіта так, що не закриває носа – її ефективність буде нульова. Через кожні 3-4 години маску потрібно змінювати.

 

  1. Уникати спілкування з особами, які мають ознаки захворювання ГРВІ (нежить, чхання, кашель, підвищена температура тіла).

bez-nazvanyya-5

Після спілкування з хворим на грип необхідно швидко, ретельно вимити руки з милом, прочистити носові ходи, прополоскати рота кип’яченою водою. Ми робимо велику помилку, коли виходимо з грипом на роботу. Інкубаційний період інфекції триває від 24 до 72 годин, тому нежить, чхання, біль у горлі, кашель, озноб, слабкість, поколювання в кістках і м’язах плюс підвищена температура мають вас насторожити. Думайте не тільки про власне здоров’я, а й про здоров’я колег.

 

  1. Зробіть щеплення проти грипу. 

bez-nazvanyya-3

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.  Експерти рекомендують щепитися всім, хто старше 6-місячного віку. Безпечні вакцини проти грипу існують вже близько 60 років.

  Пам’ятайте, що виконання цих рекомендацій допоможе знизити ризик захворювання! Не хворійте і будьте здорові!!!

 

Джерело: vse.rv.ua