14 грудня: це цікаво знати

14 Грудня 2016 10:16
Фото: traditions.in.ua

Фото: traditions.in.ua

14 грудня відзначаємо День пророка Наума.

Історія свідчить, що пророк Наум – один з дванадцяти малих пророків, жив у VII столітті до Різдва Христового і родом був з міста Єлкоша, що на півночі Ізраїлю. Він передбачив трагедію міста Ніневії, столиці Ассирійської держави, що була знищена нападами халдеїв, персів і арабів. Існує також версія, що батьківщина пророка – місто, що згадується у Новому Завіті – Капернаум («місто Наума»). Про життя пророка не збереглося жодних достовірних даних, відомо лише те, що він помер у сорокап’ятирічному віці і похований у місті свого народження.

Пророцтво святого пророка Наума сповнилося майже через століття (за іншими даними, приблизно через сімдесят років). Ніневія впала, а люди на загарбаних нею землях отримали свободу та велику радість.

У народі цей день вважали сприятливим для початку навчання дитини. Це, у першу чергу, свідчило про відповідне прочитання імені пророка. «Наум – наведе на ум» – звучала давня приказка. Хоча у справжньому, далекому від звичних асоціацій перекладі, ім’я Наум означає «утішитель». За народними уявленнями, Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому селяни були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше засвоїть знання, набереться розуму. Особливо це стосувалося дітей слаборозвинених. Увечері батьки запрошували хрещених, котрі приходили з букварями, й діти починали напам’ять заучувати літери.

Хоч згодом терміни початку навчання були переміщені, але в ремісничих цехах і при братствах продовжували давню традицію – майстри набирали собі учнів на свято Наума. На його честь влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо. З цього дня починали освоювати музичні інструменти ті, хто бажав оволодіти грою на бандурі чи скрипці. Хто не зміг осилити професійних навиків, таких у народі називали “партачами”, звідси і приказка: “Партача й Наум не наведе на ум”.

Події 14 грудня: 

1819 — Алабама стала 22-м штатом США.

1900 — день народження квантової механіки. Макс Планк виступив із доповіддю у Німецькому фізичному товаристві про сформульований ним закон випромінення.

1901 — в Лондоні проведено перший турнір з настільного тенісу.

1903 — в Кіті Хоук (штат Північна Кароліна), брати Райт зробили першу спробу піднятися в повітря на сконструйованому ними літаку. Однак конструкція впала ще на злеті.

1911 — людина вперше підкорила Південний полюс. Експедиція норвежця Руала Амундсена на їздових собаках досягнула точки, де, за розрахунками, повинен був лежати полюс. Через 35 днів тієї ж точки пішки досягнула експедиція Роберта Скотта

1918 — гетьман Павло Скоропадський зрікся влади на користь Директорії УНР.

1920 — в Севастополі заснували Перший радянський театр ім. А. В. Луначарського.

1935 — прем’єрою оперети Й.Штрауса «Летюча миша» у приміщенні колишнього Троїцького народного дому відкрився Київський театр оперети (до 1967 — театр музичної комедії).

1939 — через напад на Фінляндію Радянський Союз виключили з Ліги Націй.

1943 — війська 2-го Українського фронту зайняли місто Черкаси.

1944 — Президія Верховної Ради РРФСР своїм указом замінила назви 11 районів і відповідних районних центрів Кримської АРСР з кримськотатарських і німецьких на російські.

1949 — Єрусалим проголосили столицею Ізраїлю.

1950 — було засноване Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

1955 — членами ООН стали Албанія, Австрія, Болгарія, Камбоджа, Цейлон, Фінляндія, Угорщина, Ірландія, Італія, Йорданія, Лаос, Лівія, Непал, Португалія, Румунія та Іспанія.

1958 — третя радянська антарктична експедиція вперше досягла полюса недоступності в Антарктиді (найвіддаленішої від узбережжя материка точки).

1960 — у Парижі було підписано Конвенцію про заснування Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

1962 — американська автоматична міжпланетна станція «Марінер-2» стала першим апаратом, який долетів до Венери.

1989 — Роман Гнатишин призначений генерал-губернатором Канади (склав присягу 29 січня 1990).

1994 — першим досвідом безпосереднього супутникового мовлення з території колишнього СРСР стала експериментальна трансляція з території України”Міжнародного «Слов’янського Каналу».

 

2008 — 29-річний журналіст єгипетського телеканалу «Аль-Багдадія» Мунтазар Аль Зейді кинув черевики у американського президента Джорджа Буша зі словами «Це тобі мій прощальний поцілунок, собако!»

2009 — в центрі Стокгольма відбувся запуск в експлуатацію першої у світі мобільної мережі на базі технології Long Term Evolution

2012 — сталася стрілянина у Сенді-Гук.

14 грудня відзначають:

Україна День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

14 грудня народились:

1503 – 2 липня 1566, Мішель Нострадамус (Нотрдам), лейб-медик французького короля Карла IX, винахідник медичного засобу для боротьби з чумою (1546), астролог, автор астрологічних календарів і пророкувань (Центурії).

955421840 – 27 квітня 1904, Михайло Петрович Старицький, український письменник, театральний і культурний діяч.

Чи знаєте ви, що:

Автором слів пісні “Ніч яка місячна, зоряна, ясная” є Михайло Старицький. Музику до неї, як включення до опери арії з мотиву повісті Миколи Гоголя «Утоплена», написав Микола Лисенко. Вперше опублікована 1885-го в одеському альманасі «Нива».

 

За матеріалами: jnsm.com.ua та  uk.wikipedia.org.