Унікальний артефакт знайшли діти

14 Грудня 2016 12:58
Фото: polissia.net

Фото: polissia.net

Школярі з Каменя-Каширського Іванка та Роман Каширці, працюючи в полі, натрапили на цікаву знахідку. “Камінець” виявився унікальним артефактом – крем’яним серпом, якому щонайменше 30 тисяч літ, пише Олександр Приймак на сторінках газети “Полісся”.

“Тато мав орати поле перед посадкою малини. Попрохав нас позбирати камінці, аби ті не потрапили у фрезу мотоблока і не пошкодили його. Під час цього заняття ми і запримітили, що один із камінців аж надто відрізняється від решти. Він був правильної форми та мав специфічні зубчики. Здогадалися, що річ вартісна, а тому передали її до шкільного музею”, – розповідають діти.

Хоча школярам спершу радили камінець викинути, вони все ж показали його вчителеві історії Олександрові Деркачу. Той звернувся за консультацією до Олексія Златогорського, керівника “Волинських старожитностей”.

sdc12489-1024x768З’ясувалося, що “земля віддала” в руки дітям унікальну річ – знаряддя праці періоду пізнього бронзового віку (12-16 століття до нашої ери, тшинецько-комарівська культура). Археологічних знахідок цієї культури на території Камінь-Каширського району мало.

Спершу фахівці думали, що крем’яне знаряддя – це ніж, але згодом розпізнали у ньому серпа. Нині знахідка зберігається у шкільному музеї і є найдавнішим експонатом.