На Волині підбили підсумки політичного року

28 Грудня 2016 23:35
Фото: cpaec.org.ua

Фото: cpaec.org.ua

Чим запам’ятався політичний 2016 рік на Волині та чого очікувати від місцевих осередків політичних партій та регіональних політиків у наступному, 2017 році, розповіли експерти Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу під час круглого столу «Політичні підсумки 2016 року: погляд експертів». Захід відбувся 28 грудня, – інформує офіційний сайт ЦПАВК.

Під час заходу керівник Центру Політичного аналізу та Виборчого Консалтингу (ЦПАВК) Михайло Наход наголосив на основних тенденціях та особливостях, які супроводжували політичну Волинь у 2016 р.

«Загалом спокійний рік, якщо спостерігати зі сторони, без особливих політичних потрясінь і конфліктів, з внутрішньою боротьбою у владі та дрібними інтригами. У 2016 р. ми спостерігали процеси завершення формування вертикалі виконавчої влади, які не відбулись без конфліктів. Продовжилось добровільне об’єднання громад в області, що було основною політичною темою року. Позачергові вибори в ТВО № 23 відбулись без особливої конкурентності, тоді як перші вибори в об’єднаних громадах були досить цікавими для спостереження та аналізу. На кінець року в області встановився певний політичний баланс», – розповів Михайло Наход.

Оскільки подією №1 2016 року у Волинській області стали вибори в об’єднаних територіальних громадах, голова ЦПАВК особливу увагу звернув на важливість проведення відповідних виборів для регіону, а також на їх наслідки.

Зокрема, експерт наголосив, що у 2016 р. у Волинській області було утворено 10 нових ОТГ. У другій половині року, що минає, відбулись вибори голів і рад нових громад (3 селищні – Шацька, Люблинецька, Заболоттівська та 7 сільських – Поромівська, Литовезька, Павлівська, Княгининівська, Прилісненська, Поворська, Дубівська), а в окремих громадах уже відбувся наступний етап децентралізаційного процесу, новий для регіону – вибори старост. Практика показала, що навіть ті політичні сили, які не підтримують децентралізацію і намагались на початковому етапі гальмувати цей процес, брали активну роль у виборах в ОТГ («Батьківщина», «Свобода»). Як наслідок, хоча вибори в об’єднаних громадах носять місцевий характер, конкуренція політичних сил на них була досить високою.

Експерт Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Володимир Павлюк традиційно, уже сьомий рік поспіль, презентував результати експертного опитування щодо політичних підсумків року на Волині. Цього року участь в опитуванні взяли 28 експертів, якими виступили політичні аналітики, громадські діячі, викладачі вищих навчальних закладів, журналісти, державні службовці.

За результатами аналізу отриманих від експертів анкет-опитування, експерт ЦПАВК визначив найбільш та найменш успішних політиків 2016 р., найбільш та найменш успішні політичні команди, «політика-несподіванку року», а також найважливіші події року, що минає. Крім того, експерти оцінили річну роботу керівників області: голови Волинської ОДА Володимира Гунчика та голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці.

«За результатами експертного опитування у 2016 р. найуспішнішими політиками області стали Ігор Палиця та Ігор Гузь. При цьому, якщо перший тримає відповідну позицію з 2015 р., то другий – за цей рік суттєво додав і має хороші перспективи щодо подальшої роботи не лише як обласний політик, але і як політик національного значення. Натомість, політиками, які у 2016 р. зазнали найбільше невдач, експерти вважають Володимира Гунчика, Людмилу Кирду та Ігоря Лапіна», – розповів Володимир Павлюк.

«Політиком-несподіванкою» 2016 року для опитаних стала Ірина Констанкевич. Також у цій номінації називали: Михайла Імберовського, Вячеслава Рубльова, Юлію Вусенко та Олену Твердохліб.

Щодо успішних/не успішних політичних команд, то у першу категорію потрапили «Українське об’єднання патріотів «УКРОП», «Громадський рух «Народний контроль» та «Об’єднання «Самопоміч», у другу – ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та Радикальна партія Олега Ляшка.

Експерт ЦПАВК Володимир Павлюк назвав також найважливіші/резонансні події, які, на думку експертів, мали чи матимуть значний впив на регіональну політику. Зокрема, це: вибори в об’єднаних територіальних громадах, вибори у виборчому окрузі № 23, зближення («заплив») Ігоря Палиці та Ігоря Гузя, розкол у ВО «Батьківщина» та конфлікт щодо керівника обласної митниці.

«У анкеті-опитуванні експертів традиційно зазначалося питання, оцінити річну роботу голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради. У результаті 50% респондентів вважають діяльність Володимира Гунчика на посаді керівника ВОДА стабільно задовільною. Щодо діяльності Ігоря Палиці як очільника обласної ради, то 25 % опитаних його роботу оцінили «добре», 32% – задовільно і ще 32% – незадовільно», – розповів Володимир Павлюк.

На завершення, експерти поділились своїм баченням політичної Волині у прийдешньому, 2017 році.

Фото: cpaec.org.ua

Фото: cpaec.org.ua

Зокрема, на думку експертів Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, політичне життя регіону у значній мірі буде залежати від політичної ситуації в країні. Конкуренція за вплив між головами обласної державної адміністрації та обласної ради може посилитись. Команда голови облради і далі намагатиметься розширити свій вплив на усі процеси в області, але виконавча влада, при цьому, намагатиметься впливати на кадрові призначення в усіх сферах. Змін у керівництві ОДА поки очікувати не варто в силу «короткої лави запасних» та стабільності у роботі адміністрації. А конкуренція політичних команд на виборах в об’єднаних територіальних громадах може стати ще більш помітною.

Свої очікування від політичного 2017 р. на Волині висловили і екперти, які брали учать в опитуванні. Так, представники експертного середовища переконані, що у прийдешньому році слід чекати: посилення конкуренції обласної державної адміністрації та обласної ради; зростання впливу Ігоря Палиці в регіоні; виборів у новосформованих об’єднаних громадах, які активізують політичні протистояння; інших виборів (на різних рівнях); корупційних викриттів; активації процесу відкликання депутатів в області.

Участь у підсумковому круглому столі взяли також політик, керівник ГО «Лучани» Богдан Шиба, політолог Олександр Новосад, редактор інформаційного агентства «Конкурент», експерт ЦПАВК Андрій Лучик, помічниця народного депутата України Оксана Ютовець, представник ВО «Свобода» Петро Герасименко, координатор Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата, регіональний координатор ініціативи «Активна громада» Орися Харитонюк.