29 грудня: це цікаво знати

29 Грудня 2016 10:11
Фото: Микола Стражеско

Фото: Микола Стражеско

Сьогодні виповнюється 140 років від дня народження Миколи Стражеска – визначного українського лікаря-терапевта, кардіолога, фундатора вітчизняної терапевтичної школи.

Микола Дмитрович Стражеско (1876–1952) – український терапевт, академік, заслужений діяч науки України. Походив зі старовинного румунської боярської династії та українського гетьманського роду, до якого належав Петро Конашевич-Сагайдачний. Народився Микола Стражеско в Одесі, втім, майже все життя провів у Києві, так і не спокусившись на пропозиції поміняти його на Москву. Остап Вишня писав, що Стражеско своєю особою «прикрашає Київ», а ще називав ученого «красою медицини». 1936 року Стражеско заснував Український науково-дослідний інститут клінічної медицини (у 1952 році інституту було присвоєно його ім’я). Разом з Василем Образцовим уперше в світі описав клінічні ознаки тромбозу вінцевих артерій серця, що зробило діагностику інфаркту міокарда доступною практичним лікарям. Так само, як офтальмолог Філатов, Микола Стражеско був одним із небагатьох медиків, з авторитетом яких змушена була рахуватися радянська партійна верхівка. Про лікарський талант професора Стражеска ходили легенди. Він був блискучим діагностом – це зазначали всі – і хворі, і співробітники. Його пацієнтами були Михайло Коцюбинський, Марія Заньковецька, Павло Тичина. Восени 1912 року Михайло Коцюбинський, виписавшись із клініки Образцова (нині Олександрівська лікарня), розповідав: «Там були хороші, приємні люди. Особливо подобався мені один молодий ще приват-доцент, учень і права рука Образцова, – серйозний, розумний і витриманий, з тих людей, про яких думаєш: вони входять у життя впевнено, і зоставляють по собі гарний і тривкий слід». Письменник мав на увазі Миколу Стражеска. Шанувальники творчості киянина Булгакова знають, що прототипами героїв «Собачого серця» – професора Преображенського та його асистента Борменталя – стали кардіологи Образцов та його учень Стражеско.

Події:

1911 — Ігор Сікорський на літаку власної конструкції С-6 встановив світовий рекорд швидкості польоту з двома пасажирами — 111 км/год.

1937 — набула чинності конституція Ірландії. Ірландська Вільна Держава отримала офіційну назву «Ейре».

1940 — Лондон був підданий найпотужнішому за весь час Другої Світової війни нальоту німецьких бомбардувальників.

1943 —  війська 1-го Українського фронту визволили районні центри Черняхів, Коростень Житомирської та Сквира, Чигирин Київської областей.

1958 — з Карного кодексу СРСР виключено поняття «ворог народу».

1964 — поставлено під промислове навантаження перший турбогенератор Київської ГЕС.

1989 — федеральні збори Чехословаччини одноголосно обрали письменника та дисидента Вацлава Гавела президентом країни.

1991 — відкриті станції київського метро Видубичі та «Дружби народів».

1991 — незалежність України визнала Народна Республіка Бангладеш.

1992 — Міністерство юстиції України зареєструвало Українську скаутську організацію «Пласт».

1995 — відкриття метрополітену у Дніпропетровську.

1996 — у Гватемалі закінчилася 36-річна громадянська війна.

1998 — Червоні кхмери в Камбоджі попросили вибачення за геноцид 1970-х років, у якому загинуло близько мільйона людей.

2008 — почалася нова «газова війна» Росії проти України.

Чи знаєте ви, що:

У 1891 Томас Едісон запатентував радіо.

Фото: cdn.static3.rtr-vesti.ru

Фото: cdn.static3.rtr-vesti.ru

У 1916 році в Петрограді група змовників на чолі з князем Феліксом Юсуповим і великим князем Дмитром Павловичем вбила цаського фаворита Григорія Распутіна, котрий в якості провидця і цілителя з 1907 року, після обіцянки вилікувати хворого на гемофілію царевича Олексія, набув необмеженого впливу на імператорську сім’ю і втручався у вирішення найважливіших державних справ.