30 січня: це цікаво знати

30 Січня 2017 10:07
data:image/jpeg

data:image/jpeg

Сьогодні виповнюється 25 років відтоді, як Україна стала учасницею ОБСЄ.

30 січня 1992 року Україна стала повноправним членом Парламентської асамблеї Наради з безпеки і співробітництва в Європі, яка у 1995 році набула статусу міжнародної організації – ОБСЄ. Сьогодні ОБСЄ є найбільшою регіональною організацією, яка об’єднує 57 держав Європи, Центральної Азії та Північної Америки для розвитку політичного діалогу та співробітництва у сфері безпеки в усіх її вимірах – військово-політичному, економіко-довкільному та гуманітарному.

З червня 1999 року в Україні працює Координатор проектів ОБСЄ з широкого спектру питань, таких як правова реформа; освіта в сфері прав людини; боротьба з організованою злочинністю, тероризмом та торгівлею людьми; контроль за озброєннями та реформування збройних сил; захист довкілля; правоохоронна діяльність та безпека кордонів; свобода ЗМІ; вибори; належне урядування та гендерна рівність.

У 2013 році Україна вперше головувала в ОБСЄ. У зв’язку з агресією Росії проти України 21 березня 2014 року держави-учасниці ОБСЄ прийняли рішення про направлення в Україну Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ). З метою створення належних умов для роботи СММ в Україні 14 квітня 2014 року у Відні було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та ОБСЄ про розміщення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Після підписання Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року та Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року розпочався важливий етап діяльності СММ з надання сприяння щодо виконання положень цих документів. СММ відведено також провідну роль в моніторингу виконання Комплексу заходів, пов’язаних з імплементацією Мінських домовленостей, досягнутих під час зустрічі Президентів України, Німеччини, Франції та Росії 12 лютого 2015 року. Основним завданням функціонування СММ на цьому напрямі є моніторинг за дотриманням режиму припинення вогню, відведенням важкого озброєння та встановлення сталого моніторингу ділянки українсько-російського державного кордону, який не контролюється Урядом України, а також виведення з території нашої держави всіх іноземних збройних формувань, воєнної техніки та найманців, включаючи роззброєння всіх незаконних груп. Мандат СММ поширюється на всю територію України, включаючи Автономну республіку Крим та Севастополь. Місія готує щоденні доповіді про розвиток ситуації в Україні, які поширюються через Секретаріат ОБСЄ серед держав-учасниць ОБСЄ.

ПОДІЇ:

1901 — інтронізація Шептицького на Галицького митрополита.

1902 — Великобританія та Японія підписали угоду про захист взаємних інтересів у Китаї та Японії.

1911 — внаслідок виверження вулкану Таал на Філіппінах загинули понад півтори тисячі осіб. За 10 хвилин на відстані 10 км було знищене все живе.

1915 — атакуючи французький порт Гавр, німецький флот вперше використовує підводні човни.

1930 — здійснений запуск першого у світі радіозонда для дослідження атмосфери, винайденого російським метеорологом Павлом Молчановим.

1931 — у Лос-Анджелесі відбулась прем’єра німого кінофільму Чарлі Чапліна «Вогні великого міста».

1932 — у Фінляндії запроваджено в дію «сухий закон».

1933 — канцлером Німеччини став Адольф Гітлер.

1934 — у Мордовії стратостат «Осоавіахім-1» вперше в світі досяг висоти 20600 м. При спуску зазнав катастрофи і всі три члени екіпажу загинули.

1937 — ухвалено нову Конституцію УРСР.

1941 — британська 8-ма армія перемогла сили Італії та зайняла місто Дерна в Єгипті.

1945 — екіпаж підводного човна С-13 на чолі з капітаном 3-го рангу Олександром Маринеско потопив у районі Данцизької бухти німецький суперлайнер «Вільгельм Густлов».

1946 — в окупованій радянськими військами Угорщині комуністи проголосили створення Угорської народної республіки.

1972 — у північноірландському Лондондеррі британські солдати розстріляли демонстрацію ірландських католиків, вбивши 14 людей; ці події названі «кривавою неділею».

1974 — встановлені дипломатичні відносини між СРСР і Республікою Островів Фіджі.

1992 — у Гельсінкі Україна приєдналася до членства Наради з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ).

— Ісландія визнала незалежність України.

— Україна встановила дипломатичні відносини з Королівством Іспанія.

— перша канадська жінка-астронавт українського походження Роберта Лінн Бондар закінчила восьмиденну місію на човнику НАСА «Діскавері».

1998 — створено Комітет керівників органів по роботі з особовим складом міністерств оборони країн-учасниць СНД.

2004 — Користувачем Юрій Коваль створено першу статтю Вікіпедії українською мовою — Атом.

2007 — вийшла в продаж операційна система Windows Vista

2009 — з космодрому Плесецьк за допомогою ракетоносія Циклон-3 успішно запущений російський космічний апарат Коронас-Фотон.

2015 — пожежа у Фундаментальній бібліотеці ІНІОН РАН у Москві.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

У 1661 році, у 12-у річницю страти короля Карла I за рішенням парламенту колишній лорд-протектор Співдружності Англія Олівер Кромвель і ще троє померлих царевбивць були страчені ритуально – їх тіла були ексгумовані, повішені на площі села Тайберн поблизу Лондона, після чого обезголовлені. Тіла царевбивць були кинуті у яму поблизу шибениці, а голови виставлені на шестиметрових палях поблизу Встмінстерського палацу, де вони стирчали до 1685 року допоки внаслідок несподіваної штормової погоди не попадали на землю. Голова Кромвеля довгий час зберігалась у приватних колекціонерів і була похована 25 березня 1960 року на території цвинтара коледжа Сідні Сассекс в Кембриджі.

За матеріалами ukrinform.ua та uk.wikipedia.org.