10 лютого: це цікаво знати

10 Лютого 2017 09:37

Сьогодні – Всесвітній день безпечного інтернету.

День започатковано з 2004 року організацією Insafe (Європейською мережею безпечного Інтернету). У 2008 році у цей день понад 120 організацій у 56 країнах (серед них – і Україна) взяли участь у відзначенні Дня безпечного інтернету, проводячи місцеві, національні та міжнародні заходи безпеки користувачів мережі.

ПОДІЇ:

1635 — засновано Французьку Академію — провідне наукове товариство Франції, спеціалізоване у сфері французької мови та літератури.

1789 — закон Йозефа II ліквідовував панщину у Галичині, Буковині, австрійській частині частині Волині.

1810 — відбулося урочисте відкриття Одеської опери.

1940 — у Кракові відбулася конференція ОУН, на якій було створено Революційний Провід ОУН. Остаточний розкол ОУН на ОУН(м) та ОУН(б).

1942 — вручено перший «золотий диск» (від компанії грамзапису «Віктор» Ґленну Міллеру за відому композицію Chattanooga Choo Choo).

1948 — Постанова ЦК ВКПб про оперу «Великая Дружба» Мураделі, в якій нищівно критикувалася творчість Прокофьєва, Хачатуряна, Мураделі, а також багатьох митців минулого.

1957 — стартував перший Кубок Африканських Націй в Судані.

1972 — ВВС заборонила трансляцію в своєму ефірі пісні Пола Маккартні та групи «Wings» Give Ireland Back to the Irish («Віддайте Ірландію ірландцям»).

1992 — на екрани США вийшов фільм «Основний інстинкт».

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Корея.

1995 — під час випробувального польоту біля Києва зазнав катастрофи дослідний літак Ан-70, який не мав аналогів у світі.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

Цього дня у 2009 році на висоті близько 790 кілометрів відбулось перше за всю історію зіткнення штучних супутників Землі на навколоземній орбіті. Воно відбулось над територією РСФСР – непрацюючий російський “Космос-2251” та діючий американський “Iridium 33” були повністю зруйновані після зіткнення на швидкості 10,5 тисяч м/сек. Утворені уламки стали загрозою для Міжнародної космічної станції (МКС), яка рухалась на висоті 350 кілометрів, – її траєкторію довелось корегувати 13 січня 2012 року.

orthodoxy.org.ua

10 лютого  вшановується пам’ять преподобного Єфрема Сиріна. У народі цей день називали Єфрем Вітродуй. Люди боялись вітру 10 лютого, оскільки він передвіщав сире, холодне літо. Тому і говорили: “Не до добра літнього Єфремів вітер”. Ще до нас дійшли спостереження за снігом: якщо нічний сніг залишиться на гілках дерев, то й на землі не розтане.

За матеріалами uk.wikipedia.org та ukrinform.ua.