Товарняк для солдатів – норма?

16 Лютого 2017 23:41

Напередодні Нового року один із бійців 93-ї бригади Олександр Галкін оприлюднив у мережі відео, на якому він і ще семеро бійців супроводжують у вагоні-«теплушці» техніку з Одеси на передову.

www.radiosvoboda.org

Дорога зайняла три доби, які, каже він, запам’ятає надовго. Про це йдеться в розслідуванні «Радіо Свобода».

«Коли ми піднімали ковдру в певний момент маршруту, то під нею був сніг. Бо там у підлозі щілини. Коли лежав, там постійно дуло. Мій товариш взагалі приїхав з ангіною. І це не дивно. Три доби при мінусовій температурі, а тоді було мінус 10, мінус 12, от у таких рамках», – згадує боєць.

Їм самим довелося піклуватися про все: і про дрова, і про їжу, і навіть про освітлення. «Зайвий акумулятор витягли з машини, який у нас не задіяний. Ось, бачите – клеми, ми купили світлодіодну стрічку, і тепер у нас є світло», – розповідає Галкін.

В інтернеті це відео переглянули десятки тисяч людей. Зчинився галас. Скандал докотився і до Генерального штабу. Військове начальство визнало: умови на відео дійсно неприпустимі. Начальник тилу Збройних сил України, генерал Іван Гаврилюк навіть пообіцяв провести розслідування і покарати винних.

«Ми розберемось, на якій ділянці це було і хто надавав рухомий склад, для того, щоб виставити штрафні санкції тій залізниці, яка надала рухомий склад. Друге – внаслідок даного розслідування буде з’ясовано причини, хто ж допустив до перевезення варти в такому вагоні, який там знятий і показаний», – пообіцяв начальник тилу.

Від моменту обіцянки минуло півтора місяця. Але розслідування досі не завершене. У Міноборони не можуть відповісти, ні до якої саме залізниці належав вагон, ні хто допустив перевезення солдатів у таких умовах. А ось бійцям, які опублікували шокуюче відео, відповідь з міністерства все-таки прийшла.

«У цілому по змісту там було вказано, що у нас на відео видно, що їжа зберігається не за нормами перевезень, на відео видно, що ми вдягнені не за статутом, і третє, що ми матюкаємося – і це ганьбить світлий образ українського воїна», – говорить Олександр Галкін, боєць 93-ї окремої механізованої бригади.

У відповіді на запит «Донбас.Реалії» в Мінінфраструктури вказали, що представники ЗСУ поки не зверталися до «Укрзалізниці» у зв’язку із зафіксованими порушеннями. Штрафні санкції не застосовувалися. Разом з тим у міністерстві визнають: стан вагонів – це їхня відповідальність, але не пояснюють, чому надавали їх у такому стані.

«З метою з’ясування причин Мінінфрстуруктури ініційоване проведення наради щодо неналежного облаштування критих вантажних вагонів ПАТ «Укрзалізниця» для перевезення військової варти», – йдеться в документі.

Але, як виявилося, проблема не обмежується одним випадком. У мережі без зайвих зусиль можна знайти й інші відео, зняті обуреними бійцями.

Те, що перевезення бійців у жахливих умовах не поодинокий випадок, а поширена практика, підтвердили і на передовій у селі Новолуганське, що біля Світлодарської дуги. Боєць батальйону «Донбас-Україна» з позивним «Мачо» розповів, як він супроводжував техніку місяць тому.

«У вагоні-«теплушці» умови були нелюдські. Там була дірка для туалету. Вагон не опалювався, тому що буржуйка була розбита. Були нари дерев’яні, на яких лежало сіно. Сіно було сире», – згадує боєць.
За словами бійця, йому і групі військовослужбовців батальйону «Донбас-Україна» доручили супроводжувати військову техніку підрозділу з Житомира в Новомосковськ – це невелике містечко в Дніпропетровській області. Відстань між містами понад шістсот кілометрів. Солдат обурений – відстань у «вагоні-теплушці» вони долали понад п’ять діб!

Старший викладач Дніпропетровського національному університеті залізничного транспорту. Микола Зайцев пояснив: вимоги до вагонів, у яких перевозять тих, хто супроводжує військову техніку, в Міноборони не змінювали від середини минулого століття. Ось, наприклад, список змінного обладнання, що має бути в «теплушці»: дошки, піч, димова труба, кочерга, відро, ліхтар. Ліхтар – не електричний. Для нього передбачені свічки – в розрахунку 100 грамів на 9 годин горіння.

www.radiosvoboda.org

«Потрібно зробити спеціальний критий вагон. Хай їх в Україні буде штук 30, але зробити невеличке приміщення, де б могло їхати від 4 до 9 осіб у комфортних умовах», – вважає старший викладач кафедри військової підготовки фахівців спеціальної служби транспорту Микола Зайцев.

За рік у «теплушках» перевозять тисячі солдатів. Таких вагонів десятки, тому покарання одного конкретного виконавця не вирішить проблему, пояснює колишній заступник начальника управління логістики Сергій Грабський. Він 25 років пропрацював у Міноборони на посадах, пов’язаних із військовими перевезеннями.

«На сьогодні ми продовжуємо діяти за законами і настановами, які були прописані ще в середині сорокових років. На жаль, нічого не помінялося з суб’єктивних і об’єктивних причин. Є першочергові завдання і завдання іншої черги. Я так підозрюю, що на даному етапі найвищим пріоритетом не є забезпечення такими вагонами», – зауважує Грабський.

Екс-заступник начальника управління логістики вважає: Міністерству оборони уже давно варто було затвердити нові сучасні правила перевезення бійців. Усе впирається у відсутність грошей і бажання створити комфортні умови. Ось і доводиться солдатам задовольнятися тим, що є.

«У мене виникає якийсь дисонанс. Зеків перевозять у плацкарті, а нас – у цій …», – обурюються військові.

Джерело: vo.ridna.ua