Брати Капранови розповідали в Луцьку про боротьбу УПА і становлення Української держави

20 Лютого 2017 16:54

Відомі українські письменники та видавці Віталій і Дмитро Капранови минулого тижня побували у Луцьку, де презентували свої дві нові книги, інформує “Волинь Рідна”.

vo.ridna.ua

У бібліотеці-філії №10 вони розповіли про історичний роман «Забудь-річка». Під час його творення письменники опрацювали спогади бійців УПА, Червоної армії, в’язнів радянських таборів, дослідили підпільний рух 30-х та 40-х років. З їхньої родинної історії відомо, що їх два діди опинились по різні боки барикад. Також у творі описані недавні події, що відбувалися в Україні і вже стали історією.

У цій бібліотеці письменники вже вдруге, але, як і першого разу, шість років тому, їх приємно здивувала глядацька аудиторія. Як повідомила директор книгозбірні Надія Чміль, на зустріч з авторами «Забудь-річки» прийшли читачі різного віку, активні користувачі книгозбірні, митці краю. Письменники Євгенія Назарук та Василь Гриб подарували відомим гостям свої нові книги, а художник Руслан Чугай презентував портрет Братів Капранових, виконаний під враженням першої зустрічі з ними.

Капранови зауважили, що бібліотеки сьогодні є потужним осередком культури. Вони поділились спостереженням: у містах, де менше книгозбірень, нині тривають бойові дії, а туди, де живе культура, переконані письменники й видавці, ворог не прийде.

Насамкінець відбулася автограф-сесія.

***

vo.ridna.ua

У центральній бібліотеці для дітей Брати Капранови презентували книгу «Мальована історія незалежності України». На захід працівники книгозбірні запросили вихованців Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної сотні.

Надзвичайно жваво, інтригуюче і повчально розповідали письменники про процес написання книги, про відомі постаті, які згадують у ній: автора Акту про незележність Левка Лук’яненка та першого президента новітньої України Леоніда Кравчука. Як зазначила директор бібліотеки Ніна Бочарова, Віталій і Дмитро Капранови написали історію України більш зрозумілою для молоді, такою, яку можна успішно використати для підготовки до складання тестів ЗНО. У книзі використані портрети історичних персонажів, які малював рівненський музикант і художник, фронтмен гурту «OT VINTA» Юрій Журавель.

vo.ridna.ua

По закінченню презентації учасники творчої зустрічі мали можливість придбати книги з автографами від Віталія та Дмитра Капранових.

Зустріч відбулася в рамках бібліотечної програми «Літературне відкриття», започаткованої бібліотекою в 2016 році.

Джерело: vo.ridna.ua