22 лютого: це цікаво знати

22 Лютого 2017 09:25

 

Сьогодні третій день Масляної, який називали «зноби-баби», або «ласунки».

vv-hotel.com

Вважалося, що сьогодні можна їсти стільки, скільки влізе, або, як казали в народі, «скільки разів собака хвостом махне». Якихось обрядодій, пов’язаних з цим днем не збереглося, але в давнину на Масляну був поширений звичай «волочити колодку», або обряд Колодки чи Колодія. На хлопців, котрі не встигли оженитися, чекала «жіноча кара» – Колодій. Колись цей обряд тривав протягом тижня. Кожен день мав свої іменні наклички. За свідченням українського етнографа Павла Чубинського, в понеділок «колодка народилася», у вівторок «хрестилася», в середу – «похрестини», в четвер – «помирала», в п’ятницю її «хоронили», а суботу – «оплакували». Відтак, зауважує вчений, у неділю, останній день Масляної, молодь «волочить колодку». Жінки йдуть по домівках і прив’язують дівчатам та хлопцям невелику паличку до ноги, як кару за те, що не взяли шлюб в останній м’ясоїд. Обряд Колодія, який сягає своїм корінням дохристиянських часів, широко відзначався на всьому терені України аж до середини ХІХ століття і не має аналогів у інших народів. Незважаючи на всі регіональні різновиди, його спільне смислове навантаження цілком зрозуміле – турбота про одруження і народження дітей як продовжувачів роду. Тим, хто призабув цю мудру народну істину, нагадували: «Не женився єси, то колодку носи!»

За народними прикметами, з цього дня сильний мороз найчастіше буває лише вночі. Наші предки говорили: «На Никифора ніч темна — тікає зима» — небо без зірок вказує на ранню весну. Була традиція на Никифора збирати різне насіння, виставляти його на три ранкові зорі на мороз і після відкладати зерна до посівної. Вважалося, що тоді рослини стійкіші до температурних коливань.

Іменинники сьогодні Тихон, Геннадій, Никифір.

ПОДІЇ:

1635  — з ініціативи кардинала Рішельє утворена Французька академія.

1819 – Іспанський міністр До Луїс де Оніс і державний секретар США Квінсі Адамс підписали “Договір про купівлю  Флориди”, за яким Іспанія в рахунок погашення боргів поступалася своєю колишньою колонією. Формально Флорида перейшла у власність США в 1821 році, наступного року набула статусу території, а в 1845 році на правах штату увійшла до США.

1825  — Росія і Велика Британія визначили кордон між Аляскою і Канадою.

1901  — при вході в бухту Золоті Ворота наскочив на рифи і затонув американський пароплав «Ріо-де-Жанейро», загинули 128 людей.

1920 — у Каліфорнії вперше влаштовані перегони собак за механічним зайцем.

1924  — Калвін Кулідж став першим президентом США, який виступив зі зверненням до народу, трансльованим по радіо з Білого дому.

1930 — у британському містечку Менсфілд пройшов перший футбольний матч при електричному освітленні.

1935 — літакам заборонено пролітати над резиденцією президента США — Білим домом.

1942 – у Бабиному Яру в Києві разом із чоловіком та соратниками по редакції «Українського слова» гестапівцями розстріляно 36-річну українську поетесу  Олену Телігу.

1942 – у Петрополісі біля Ріо-де-Жанейро в знак протесту проти духовної деградації Європи разом з дружиною покінчив життя самогубством 51-річний австрійський поет, письменник і драматург Стефан Цвейг.

1943  — в Україні радянські війська оволоділи містом Тростянець, районним центром Велика Писарівка.

1944 — радянські війська визволили від нацистів Кривий Ріг.

1945 — Раднарком СРСР ухвалив рішення щодо будівництва метро в Києві.

1946  — американський посол у Москві Дж. Кеннана вперше сформулював план «політики стримування» стосовно СРСР.

1950 – у США на екрани кінотеатрів вийшов третій повнометражний мультиплікаційний фільм Уолта Діснея “Попелюшка”. Знята за мотивами казки братів Грімм, стрічка у наступні десятиліття стала однією з найпопулярніших у світі.

1958  — президенти Єгипту і Сирії підписали акт про об’єднання двох країн в Об’єднану Арабську Республіку.

1958 — підписаний договір, за яким Велика Британія дозволила розмістити на своїй території американську ядерну зброю.

1966  — в СРСР запущений супутник «Космос-110»: уперше екіпаж складався з двох собак — Вєтєрка і Уголька.

1979  — Сент-Люсія проголосила незалежність від Великої Британії.

1980 – на XIII зимових Олімпійських іграх в Лейк-Плесіді хокейна збірна США, до якої входили студенти і другорядні професійні гравці, у півфінальному матчі премогла з рахунком 4-3 збірну Радянського Союзу, яка чотири рази перед тим завойовувала олімпійське “золото”. Через два дні американці з рахунком 4-2 перемогли фінів і стали чемпіонами Олімпійських ігор.

1986  — на Філіппінах почалася безкровна революція «Влада народу», внаслідок якої після численних протестів і вуличних демонстрацій була скинута диктатура президента Фердинанда Маркоса, що правив 20 років.

1992 — вийшов дебютний альбом британського гурту Radiohead «Pablo Honey».

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Бурунді.

1997 — пісня «Don’t Speak» гурту No Doubt очолила чарт і вивела маловідомий до того моменту гурт в суперзірки.

1997 — вчені з Единбурга (Шотландія) вперше повідомили про успішне клонування вівці, яка народилася 5 липня 1996 року. Новонароджена одержала ім’я Доллі.

1999 – через втрату популярності компанія Levi Strauss оголосила про закриття у США 11 зі своїх 22-х фабрик пошиття джинсового одягу і звільнення 5900 співробітників.

2006 – відбулося найбільше в історії Великої Британії пограбування – у графстві Кент шестеро чоловік викрали зі сховища банку Securitas 53 мільйони фунтів. Незважаючи на оголошену винагороду розміром 2 мільйони фунтів та інтенсивіні заходи поліції, грабіжники досі не знайдені.

2014 — 4-й Президент України Віктор Янукович позбувся статусу президента шляхом голосування у Верховній Раді.

2015 — близько 13:20 у Харкові поблизу станції метро «Маршала Жукова» під час Маршу єдності скоєно терористичний акт — внаслідок вибуху пристрою, який, за повідомленням СБУ, був захований у кучугурі снігу, загинули три цивільних та один співробітник міліції; поранено 9 осіб.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

Щороку 22 лютого в країнах ЄС відзначається Європейський день підтримки жертв злочинів.

Дата покликана привернути увагу до проблем потерпілих від кримінальних дій інших людей. Щороку жертвами злочинів стають 75 мільйонів європейців. ЄС докладає максимум зусиль, щоб мінімізувати ці показники, спрямовуючи діяльність на узгодження законодавств усіх держав-членів ЄС, задля гарантування підтримки та захисту прав жертв, їхнього доступу до правосуддя. 22 лютого 1990 року уряд Великобританії опублікував «Хартію жертв злочинів». Нині в багатьох країнах ухвалені й діють закони, спрямовані на захист постраждалих від кримінальних дій, їхню соціальну реабілітацію, компенсацію матеріальних і моральних збитків. У світі діє майже 200 програм допомоги потерпілим від злочинів. Такі програми реально допомагають людям впоратися зі стресом, вийти з кризи, зрештою, просто надають матеріальну допомогу і моральну підтримку. В Європейський день підтримки жертв злочинів у різних країнах проводяться освітні заходи, громадські акції, колоквіуми, семінари, «гарячі лінії», конференції, збір коштів на підтримку жертв злочинів, ініційовані, переважно, правозахисними і громадськими організаціями з залученням представників владних структур (поліції, прокуратури, судів). Також поширеною є  практика ухвалення законів на користь потерпілих саме цього дня. На теренах ЄС підтримкою жертв злочинів опікується організація Victim Support Europe (складається з 36 національних організацій, які надають підтримку та інформаційні послуги жертвам криміналу в 25 країнах Європи). На сайті організації можна ознайомитися з планом заходів Європейського дня підтримки жертв чи не в кожній з країн ЄС.  Україна поки що не є членом ЄС, але День підтримки жертв злочинів для неї надзвичайно актуальний.

За матеріалами uk.wikipedia.org та ukrinform.ua.

Джерело: vo.ridna.ua