Як депутати обдурили українців, збільшивши мінімалку

10 Грудня 2016 11:38

Що за закон ухвалила Рада під виглядом підвищення мінімалки

3589Верховна Рада вчора ввечері 6 грудня ухвалила законопроект 5130.

Проект був представлений як такий, що регулює процедурні питання.

Формально він необхідний для включення до бюджету на наступний рік норми про підвищення мінімальної заробітної плати.

Однак, містяться в законі й низка інших норм, які макють скандальний відтінок. Зокрема, про пенсії і стипендії.

Про це стало відомо “Волині Рідній” , посилаючись на Корреспондент.net .
Питання мінімалки

З 1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата піднімається вдвічі  – до 3,2 тисячі гривень. Про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Але в законі так написано не буде. У законі буде написано, що в бюджетній сфері мінімальна тарифна ставка (посадовий оклад) буде встановлюватися Кабінетом Міністрів, у небюджетній – підприємства будуть визначати тарифні ставки самостійно в колективних договорах.

Відповідно до закону, мінімальна тарифна ставка не може бути нижчою від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Представляючи законопроект, міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що він забезпечує підвищення соціальних гарантій держави.
Міністр також зазначив, що проект передбачає впровадження європейського підходу визначення мінімальної зарплати, від’єднання посадових окладів чиновників вищого рангу від показника мінімальної зарплати і скасування використання показника мінімальної зарплати для розрахунку штрафів, вартості адміністративних послуг, податків і зборів.

Екс-депутат, колишній заступник міністра соціальної політики Андрій Павловський вважає, що така ситуація призведе до “зрівнялівки” у встановленні розмірів заробітної плати.

Стипендії

Зі стипендіями теж склалася цікава ситуація.

Скасовано норму про прирівнювання мінімальної відстані стипендії до прожиткового мінімуму і ще одна норма – про показники кількості студентів, які мають право на отримання академічної стипендії.

Раніше на стипендію могли претендувати від 66% до максимуму 75% студентів. Тепер ці показники буде в ручному режимі встановлювати уряд. І в Кабміні не приховують, що цей рівень точно буде нижчим.

Крім того, позбавляються права на одночасне отримання соціальної стипендії та державної допомоги / пенсії для студентів з інвалідністю.

Скасовується гарантоване державою право на підвищену стипендію студентам серед дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та постраждалих в результаті Чорнобильської катастрофи.

Пенсії

Триває практика зменшення розміру пенсій працюючим пенсіонерам на 15% і зберігається максимальний розмір пенсій на рівні  – 10 740 гривень.

Серед іншого, закон прив’язує розміри плати за надання адміністративних послуг, судового збору та державного мита до прожиткового мінімуму для працездатних осіб замість мінімальної заробітної плати.

Нагляд

Закон посилює відповідальність юридичних і фізичних осіб-підприємців в разі недопущення державного інспектора праці до проведення перевірки та передбачає штраф у всіх випадках недопущення інспекторів до перевірки.

Також надається право Міністерству фінансів України отримувати персональні дані при здійсненні моніторингу соціальних виплат.

Андрій Павловський вважає, що цим грубо порушується Конституційне право громадян на захист своїх персональних даних і на втручання в особисте життя