У могилі Олександра Олеся поховали іншу людину

3 Січня 2017 17:05

Останки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований у Чехії, примусово ексгумовані.

Про це “Волинь Рідна” дізналася від DT.UA.

Фото: image.zn.ua

Фото: image.zn.ua

У могилі Олеся на Ольшанському кладовищі у Празі  поховали іншу людину. Як відомо, Олександр Олесь помер у 1944 році. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі розміром 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 20 тисяч гривень — ред.). За словами представників місцевої української громади, донедавна ренту за могилу Олеся сплачував за власною ініціативою громадянин Чехії та виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син поховав батька у могилі Олеся.

Міністерство закордонних справ України терміново втрутиться у ситуацію щодо поховання відомого українського письменника Олександра Олеся у Чехії.

На цьому наполіг президент Петро Порошенко, повідомляє його речник Святослав Цеголко у своєму Facebook.

Також МЗС має зв’язатися з родичами письменника Олександра Олеся у Канаді для з’ясування можливості перепоховання його в Україні.

 

В МЗС повідомили, що у вівторок, 3 січня, на місці, де була могила Олександра Олеся, був похований Володимир Михайлишин, виходець з України, який донедавна доглядав поховання Олександра Олеся та сплачував необхідну ренту.

За втручання Посольства України останки Олександра Олеся та дружини були переміщені до депозитарію кладовища до моменту рішення  родичів Олександра Олеся, які проживають в Канаді, щодо місця остаточного поховання останків“, – йдеться у повідомленні МЗС.

Після відповідного рішення Посольство України в Празі вживатиме всіх заходів для належного перепоховання останків письменника та його дружини.

Своєю чергою прем’єр Володимир Гройсман на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив, що уряд виділить всі необхідні кошти для перевезення останків Олеся до Києва.

Нагадаємо, вірш Олександра Олеся “Пам’ятай”, написаний в еміграції в Чехословаччині 22 серпня 1931 року, став особливо популярний в Україні у 2014 році з початком російської агресії.

Коли Україна за право життя
З катами боролась, жила і вмирала,
І ждала, хотіла лише співчуття,
Європа мовчала.

Коли Україна в нерівній борьбі
Вся сходила кров’ю і слізьми стікала
І дружної помочі ждала собі,
Європа мовчала.

Коли Україна в залізнім ярмі
Робила на пана і в ранах орала,
Коли ворушились і скелі німі,
Європа мовчала.

Коли Україна криваві жнива
Зібравши для ката, сама умирала
І з голоду навіть згубила слова,
Європа мовчала.

Коли Україна життя прокляла
І ціла могилою стала,
Як сльози котились і в демона зла,
Європа мовчала.