5 січня: це цікаво знати

5 Січня 2017 10:14
Фото: encrypted-tbn0.gstatic.com

Фото: encrypted-tbn0.gstatic.com

Цього дня в 1896 роціавстрійській газеті “Wiener Presse” вперше опубліковано повідомлення про відкриття німецьким фізиком Вільгельмом Рентгеном особливого виду випромінюваня, котре згодом отримає назву рентгенівське.

Події:

1909 – математик Стівен Клін, що працював разом з Куртом Годелом та Аланом Тюрінгом, розробив теорію повторюваних процесів (рекурентну теорію), згідно з якою стало можливим передбачення існування розв’язків деяких типів математичних задач. Рекурентна теорія згодом стала основою теорії побудови комп’ютерів.

1911 – в князівстві Монако встановлена конституційна монархія.
1918 – в УНР увійшли в обіг перші українські банкноти номіналом 100 карбованців.

1919 – у Мюнхені шляхом об’єднання Комітету незалежних робітників Антона Дрекслера і Політчного робітничого союзу Карла Харрера створено
Німецьку робітничу партію, яка згодом стала відомою світу як Націонал-соціалістична німецька робітнича партія (НСДАП).
1930 – вийшла постанова ЦК ВКП (б) “Про темпи колективізації та заходи допомоги держави колгоспному будівництву”, за якою колективізацію в Україні планувалось завершити навесні 1932 року.
1933 – у Сан-Франциско почалось будівництво моста над входом до затоки Золоті ворота. Міст, зведення якого закінчилось у 1937 році, став одним із найвідоміших у світі – довжиною 1280 метрів, з шестирядною автомобільною дорогою і двома пішоходними доріжками, він підвішений на двох канатах товщиною 93 сантиметри, закріплених на стальних опорах висотою 227 метрів, і сьогодні є невід’ємним символом Каліфорнії.
1940 – у Федеральній комунікаційній комісії США проведено першу демонстрацію роботи радіо ультра-короткого діапазону хвиль (FM). Пристрій був розроблений майором Е. Г. Армстронгом. Перший реально працюючий передавач був запущений в дію у 1941 році.
1943 – 11-річна Елізабет Тейлор підписала довготривалий контракт з кінокомпанією Metro-Goldwin-Meyer і почала зйомки у своєму другому фільмі “Лессі повернеться додому”. Перша стрічка з майбутньою зіркою світового кіно, “Кожної хвилини хтось народжується”, була знята на студії Universal Pictures, коли Тейлор було десять років.
1945 – напередодні генерального наступу на Польщу Радянський Союз визнав прорадянський Люблінський комітет як Тимчасовий уряд Польщі, проігнорувавши повноваження антикомуністично настроєного Уряду в засланні, що розміщувався у Лондоні.
1949 – у Москві почалось засідання представників урядів Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії, СРСР і Чехословаччини, на якому ухвалено рішення про створення Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ), метою якої було “сприяння планомірному розвитку народного господарства країн – членів РЕВ”. Організаційне оформлення РЕВ відбулось на її першій сесії у квітні 1949 року. Цього ж року до РЕВ вступила Албанія, в 1950 році – НДР, а в 1962-у – Монголія.
1968 – лберально настроєний словацький комуніст Александр Дубчек змінив на посту першого секретаря Компартії Чехословаччини сталініста Антоніна Новотного, котрий подав у відставку на засіданні ЦК КПЧ. Протягом перших місяців свого правління Дубчек розпочав низку довготривалих політичних та економічних реформ, що включали, зокрема, розширення свобод громадян і реабілітацію політичних дисидентів. Спроба побудови “соціалізму з людським обличчям” знайшла підтримку громадян країни, і короткий період свободи, який був перерваний інтервенцією в Чехословаччину 600 тисяч військ країн Варшавського договору, увійшов у історію під назвою “Празька весна”.
1972 – Президент США Річард Ніксон підписав розпорядження про виділення 5,5 мільярда доларів на 6-річну програму створення космічного літального апарату багаторазвого використання “Шатл”.
1973 – Брюс Спрінгстін випустив свій дебютний альбом «Greetings from Asbury Park, N.J.».
1980 – компанія Hewlett-Packard випустила свій перший персональний комп’ютер. В комплект HP-85 входив монітор, встроєний принтер, касетний магнітофон для зберігання даних. Хід Hewlett-Packard був досить ризикований, адже в цей час лідерами індустрії були TRS-80, Atari і бестселлер під назвою Apple II. Лише згодом IBM випустить свій IBM PC, що миттєво стане лідером в усьому світі.
1984 – популярна рок-група The Police вирішила провести 2-го березня свій останній концерт – після 9-ти років спільної роботи музиканти (зокрема Стінг) вирішили припинити спільну працю.
1997 – Росія оголосила про виведення свого останнього військового з території Чечні, що означало формальну ознаку закінчення дворічної невдалої військової кампанії проти власних громадян.
1999 – на території “вільній від польотів” на півдні Іраку безслідно зникли чотири реактивних літаки США – перший випадок за попередні шість років санкцій проти Іраку.
2001 – Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу  щодо віце-прем’єра Юлії Тимошенко, звинуваченої в контрабанді і підміні документів, а також в ухилянні від сплати податків у особливо великих розмірах у період, коли вона була президентом корпорації “Єдині енергетичні системи України”.
2005 – на підставі знімків, зроблених 21 жовтня 2004 року в Паломарській обсерваторії, відкрито планету Ерида, найбільшу з карликових планет (діаметр 2330 км), яку спочатку було прийнято за 10-ту планету Сонячної системи.
2006 – Компанія «Intel» представила перший процесор лінійки «Core», призначений для заміни торгової марки Pentium, що вживалась Intel у процесорах кількох архітектурних поколінь ще з 1993 року. Першим чіпом з лінійки Core був чіп з кодовим ім’ям Yonah (біблійний Іона).
За матеріалами  jnsm.com.ua