О спорт! Ти – справедливість! або Чому Росія – ворог олімпізму!

8 Січня 2017 20:40

6oetsВіце-президент НОК України, почесний президент федерації біатлону України Микола Томенко гостро і різко засудив державну політику Росії у спорті, яка полягає в намаганні досягти перемог за будь-яку ціну: шляхом  вживання провідними спортсменами стимулюючих препаратів і шахраювання при проходженні ними допінг-тестів.

Навівши на своїй сторінці у “Фейсбуці” новорічне звернення президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, в якому той у зв’язку з підтвердженням масових фактів застосування російськими спортсменами допінгу анонсував нові санкції щодо Росії, Микола Томенко, зокрема, зазначив:

“Батько сучасного олімпійського руху П’єр де Кубертен у своєму головному світоглядному творі “Ода спорту” чітко визначив принципи сучасного олімпізму.
Серед найважливіших, це принцип справедливості: ” О спорт! Ти – справедливість! Ти вказуєш ПРЯМІ, ЧЕСНІ шляхи для досягнення мети, поставленої в житті” Чи не менш суттєвий принцип – чесності та благородства:” О спорт! Ти – благородство! Ти нагороджуєш лаврами лише тих, хто боровся за перемогу ЧЕСНО, ВІДКРИТО, БЕЗКОРИСНО”.
Отож, “допінгова державна політика” Росії є прямим порушенням і власне антитезою олімпізму”, – вважає Микола Томенко.

Відомий український політик і громадський діяч нагадав й інший не менш важливий документ – “Олімпійську хартію”, що нині діє в редакції 9 вересня 2013 року.

“Вона визначає, що метою олімпійського руху є становлення спорту на службу гармонійного розвитку людини, щоб сприяти створенню МИРНОГО СУСПІЛЬСТВА, ЩО ПІКЛУЄТЬСЯ ЗБЕРЕЖЕННЯМ ЛЮДСЬКОЇ ГІДНОСТІ. У цьому випадку Росія, як країна – агресор, теж поставила себе поза олімпійським рухом”, – переконаний Микола Томенко.

Як стало відомо нещодавно, понад тисяча російських спортсменів у 30 видах спорту були причетні до маніпуляцій з позитивними допінг-пробами в період між 2011 і 2015 роками. Такі результати розслідування Всесвітнього антидопінгового агентства під керівництвом канадського юриста Річарда Макларена.

За словами президента МОК Томаса Баха, тепер будуть перевірені ще раз всі 254 проби російських спортсменів, взяті на Олімпіаді в Сочі 2014 року, а також всі проби російських атлетів, які брали участь в Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні.

Микола Томенко заявив: “З огляду на факти порушення світоглядних і базових принципів олімпійського руху Росія повинна бути ВИКЛЮЧЕНА ІЗ МІЖНАРОДНОГО ОЛІМПІЙСЬКОГО РУХУ та, відповідно, позбавлена права не лише на участь в Олімпіадах, а й на проведення міжнародних змагань, як мінімум, із олімпійських видів спорту. Це стосується як футболу, так і біатлону чи інших видів спорту”.

“ДОКИ РОСІЯ ДІЄ ПРОТИ ІДЕОЛОГІЇ ОЛІМПІЗМУ, ОЛІМПІЙСЬКИЙ СВІТ МУСИТЬ БУТИ ПРОТИ РОСІЇ!” – резюмує віце-президент НОК України, почесний президент федерації біатлону України Микола Томенко.