Із січня вчителі отримуватимуть щонайменше 3 900 гривень

11 Січня 2017 10:24
Фото: encrypted-tbn1.gstatic.com

Фото: encrypted-tbn1.gstatic.com

Із січня 2017 року мінімальна зар­плата вчителів зросте до 3 900 грн. Це на 2,1 тисячі грн більше, ніж тепер.

Учитель вищої категорії отримуватиме від 5 266 грн. Також матимуть надбавки. Тим, хто пройшов сертифікацію, додатково платитимуть щомісяця 20% посадового окладу. Коли термін дії сертифікату закінчиться, надбавку скасують.

Про це пише gazeta.ua.

Фото: static.gazeta.ua

Фото: static.gazeta.ua

Учителі, які пропрацювали понад три роки, отримуватимуть додатково 10% від окладу. Понад 10 років — 20%, більше як 20 років — 30%.

— У законі “Про освіту” не прописали, що зарплата вчителя — це дві або три мінімалки. Якби це зробили, то у школу йшло би більше молодих спеціалістів після університетів, — каже економіст Борис Кушнірук, 50 років. — Вони знали б: за будь-якої економічної ситуації матимуть дохід у кілька разів вищий мінімального.

Також нема чіткої картини щодо підвищення окладу педагогів на кілька років уперед. А це необхідно, щоб учитель став однією з найпрестижніших професій. І можна було піднімати вимоги до педагогів, підвищувати загальний рівень освіти.

Зарплати українських учителів — одні з найнижчих у Європі. У Польщі вони отримують щонайменше 2 тисячі злотих — 12,5 тисячі грн, у Чехії — 22 тисячі крон — 23 тисячі грн, у Франції — 2,5 тисячі євро — 69 тисяч грн, у Росії — 21 тисяча руб. — 9 тисяч грн.

Після Нового року також зростуть зарплати дільничних лікарів, терапевтів, фельдшерів вищої категорії. Вони отримуватимуть від 4,9 до 8,4 тис. грн — залежно від надбавок.

— Якщо 2017-го проведуть медичну реформу, то заробітки лікарів можуть зрости ще на 7-12 тисяч, — додає Борис Кушнірук. — Передбачений принцип “гроші йдуть за пацієнтом”. Люди зможуть обирати медичний заклад і спеціаліста. Чим більше хворих обслуговуватиме лікар, тим вищу зарплату матиме.