Лікарі пояснили, як правильно пірнати в ополонку

17 Січня 2017 10:10
cb-DSC_0414

Фото volynpost за 2016 рік

19 січня, на Водохреще, сотні відчайдухів пірнають у крижану воду. Купаються в йорданській водиці і затяті моржі, і ті, хто жодного разу не занурювався взимку. Адже в народі кажуть, що йорданське купання корисне не лише для тіла, а й для душі.

А що думають медики? Чи й справді всім корисне таке купання? Про це “Волинь Рідна” дізналася від газети “Експрес”, де автор Тетяна Хоронжук  розпитує Олеся Огірка, лікаря-кардіолога, та Наталію Похмурську-Гудим, сімейного лікаря-терапевта.

– Перед тим, як занурюватися, люди задумуються, як краще це робити: різко стрибати чи входити у воду поступово. А як же правильно?

Н. Похмурська-Гудим:

– Якщо ви пірнаєте вперше, то занурюватися варто не різко, а поступово. Якщо ж ви загартовані, то можна стрибати й одразу занурюватись. Щоправда, треба надягати шапочку для купання, щоб не намочити волосся і таким чином не переохолодитися.

– А що ж відбувається з нашим організмом, коли пірнаємо морозної пори?

О. Огірко:

– Пірнання у холодну воду – це передовсім різка зміна температури, а отже, надзвичайно сильний стрес для людського організму. У кров викидається велика кількість гормонів. Це своєю чергою викликає різкий спазм судин по всьому тілу, у тому числі й судин, що живлять серце. Для когось це стане дуже корисним, збадьорить, зміцнить імунітет. Але комусь може і зашкодити – аж до розвитку інфаркту чи інсульту. У моїй практиці був випадок, коли 23-річний хлопець, спортсмен, після забігу стрибнув у холодну воду. Його привезли з інфарктом. Хоча до цього хвороб він не мав.

– То кому протипоказано стрибати в ополонку?

О. Огірко:

– Пірнати можна не всім. Приміром, людям, які мають будь-які судинні та серцеві захворювання, не варто жартувати з цим.

Н. Похмурська-Гудим:

– Не можна також пірнати тим, у кого діабет, атеросклероз, хронічні хвороби нирок, запальні неврити, запалення суглобів, а також хронічні захворювання дихальних шляхів.

– Які вікові обмеження?

О. Огірко:

– Усе залежить від індивідуальних особливостей організму. Не рекомендую пірнати в ополонку тим, кому за 50. Тим паче, якщо до цього вони такого не практикували. Мушу зазначити, що непідготовленим людям пірнати небезпечно в будь-якому віці.

– Як саме готувати свій організм?

О. Огірко:

– Якщо у вас немає протипоказів для моржування, то починати обливатися потрібно ще в теплу пору року. Спершу слід обливати ноги. Температура води має різнитися з температурою повітря на 1 – 2 градуси. Раджу спочатку чергувати холодну воду із теплою.

– А як діяти, щоб не застудитися, після того, як уже скупався у холодній воді?

Н. Похмурська-Гудим:

– Після таких процедур, а особливо коли йдеться про пірнання в ополонку, треба обов’язково розтертися жорстким рушником, перебратися в теплий сухий одяг і випити гарячого чаю. Добре пити чай з шипшиною – у ньому багато вітаміну С – або ж з імбиром та лимоном. На голову потрібно обов’язково надягти шапку.

– Часто, аби зігрітись після морозного купання, люди перехиляють чарку горілки…

Н. Похмурська-Гудим:

– Алкоголь знижує чутливість, а це збільшує імовірність того, що людина переохолодиться. Тому не варто цього робити. Не рекомедують також чай з малини, який спричиняє потовиділення.

Тетяна ХОРОНЖУК, слухач Академії практичної журналістики ім. Марка Твена