Якою бачив Волинь мусульманський світ

25 Січня 2017 19:32

Згадка про волинян у творах арабського історика та мандрівника. Коран, який у період середньовіччя переписували в Острозі. Молитовники, написані староукраїнською мовою, але арабськими літерами…

Про це  пише Тетяна Ільницька для day.kyiv.ua.

У Рівному презентували книгу про невідомі моменти Великої Волині, згадані в мусульманських джерелах. Її автор – вчений-сходознавець, голова Центру ісламознавчих досліджень Національного університету «Острозька академія» Михайло Якубович. Саме він здійснив перший повний переклад Корану українською мовою. Тим часом матеріали для історичного нарису «Велика Волинь і мусульманський Схід» науковець збирав доволі довго.  Адже він користувався передусім першоджерелами. Таким чином свідчення відомих арабських істориків, географів та мандрівників чи не вперше подано в точному перекладі українською. В цьому й унікальність книги.

«Працював кілька місяців над текстом, але матеріали збирав доволі довго. Головне тут — свідчення Аль Масуді й Аль-Ідрісі, опрацьовані за рукописами та критичними виданнями, а не перекладами, як це часто трапляється в деяких істориків», – пояснює Михайло Якубович.

day.kyiv.ua

day.kyiv.ua

За його словами, арабський історик Аль Масуді у своїх працях згадує  про політичне об’єднання валінана на чолі з Маджаком.

«Американські та  польські вчені вважають, що мова йде про волинян. Натомість вітчизняні історики це зазвичай трактують по-іншому. Але у період, який описує Аль Масуді, на Волині існував потужний племінний союз. Дослідження рівненських археологів підтверджують, що в той час у Погоринні сконцентрувалося багато міст. Насправді ніхто не намагається перебільшити роль Волині, але й применшувати її також не потрібно», – вважає Михайло Якубович.

Також науковець згадує джерела 12 століття. Так, географ і мандрівник Аль-Ідрісі створив карту відомої на той час частини світу. Вона мала вигляд срібної таблички. І там була згадана Пересопниця. Цікаво, що всі відстані по Україні вимірювалися саме від Пересопниця. Таким чином мусульманський світ доволі непогано знав Волинь. Разом із тим у книзі Михайла Якубовича йдеться і про мусульманську присутність на Волині. Це, передусім, громади волинських татар, що мешкали тут із 14 століття.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА

Джерело: day.kyiv.ua