2 лютого: це цікаво знати

2 Лютого 2017 08:22

imagecdn1.luxnet.ua

Сьогодні День бабака.

Це традиційне американське свято, започатковане приблизно у 1841 році, яке поступово вийшло за межі штату Пенсільванія, розповсюдившись не тільки по інших штатам США й Канаді, але й далеко за межами Америки. Щороку цього дня рано-вранці в містечку Панксатоні, в горах штату Пенсільванія, з нірки випускають бабака на ім’я Філ, який згідно з легендою, повинен передбачити термін початку весни. Затамувавши подих, всі присутні спостерігають за поведінкою бабака. Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нори – отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори – варто чекати на ранню весну.

Щороку до Панксатоні приїздить майже 20 тисяч туристів з усього світу. Віднедавна День бабака відзначають і в Україні, хоча традиції передбачати погоду за поведінкою тварин чи птахів надзвичайно давні. Зараз в Україні «діючими» є два бабаки-«метеорологи» – слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В. Каразина в с. Гайдари, Харківщина) і галицький Мишко (живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі ). І хоча прогнози усіх бабаків, зазвичай, далекі від істини, головне тут саме дійство, шоу: витягування звірятка з нірки, поведінка сонного приголомшеної тваринки під прицілом фото- і телекамер, а ще – нагода забути про офіційний прогноз Гідрометцентру.

ПОДІЇ:

1912 — Фредерік Лоу стрибнув з парашутом зі статуї Свободи.

1920 — на Бродвеї відбулася прем’єра п’єси Юджина О’Ніла «За обрієм» (Пулітцерівська премія з драматургії).

1922 — у Парижі у день 40-річчя автора накладом 1 000 примірників опубліковано роман Джеймса Джойса «Улісс».

1932 — нарком постачання СРСР Анастас Мікоян видав наказ про створення постійного запасу хліба в Закавказзі в кількості 2 млн пудів пшениці і 2 млн пудів кукурудзи за рахунок України і Кубані.

1935 — вперше у судовій практиці використано детектор брехні (Портедж, Вісконсин).

1937 — створено Держфільмофонд СРСР.

1940 — відбувся дебют американського естрадного співака Френка Сінатри.

1943 — завершилася одна з ключових битв ІІ Світової війни. Радянські війська розгромили німецькі війська під Сталінградом

1944 — радянські війська захопили міста Луцьк і Рівне

1945 — диверсійно-розвідувальна група УПА висадила в повітря блокпост залізничної станції «Тисменищани» та каркас дерев’яного мосту на ділянці Калуш – Рожнятів, Станіславської області. Пошкоджено лінію зв’язку

1948 — почав виступи перший в Ізраїлі ансамбль гебрейської пісні «Чизбатрон».

1970 — у Мюнхені уперше в історії відбулася операція з трансплантації нерва.

1986 — в Індії відбулася зустріч Папи Римського з далай-ламою.

1999 — на передньому фасаді універмагу «Україна» в Києві вивісили найбільшу у світі (на той час) зовнішню рекламу — панно шампуню «Орґанікс» (126,5×17 м).

2009 – в Ірані ракетою-носієм “Сафір-2” виведено на навколоземну орбіту перший супутник власного виробництва – “Омід”.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

Хоч за своїм характером лютий і непередбачливий, та все ж сонце помалу повертає на весну – день уже збільшився майже на три години. «Лютневий сніг весною пахне», – казали люди. Або: «Як лютий не лютуй, а на весну брів не хмур».

Лютий колись був останнім місяцем року, тому і його назва означала «очищення» (по-латинському «фебруаріс»). Нею й до сьогодні користується більшість європейських народів. В Україні, як і в Білорусі, офіційно закріпилося слово «лютий». Щоправда, раніше так називали другий місяць зими. Поруч із офіційною, в багатьох регіонах України лютий називали своїми іменами: «сніжень», «лютень», «крутень», «зимобор», «бокогрій», «криводоріг», «межень» (тобто календарна межа між зимою й весною). Існувала і такі чудернацькі назви, як «казибрід» і «казидорога» – від лексичного «казитися», тобто впадати в лють, скаженіти.

Церква ж вшановує сьогодні пам’ять Євфимія Великого, одного зі стовпів чернецтва на рівні з Антонієм, Макарієм і Пахомієм Великими. На Єфима гадали, якою буде масляна.

 

За матеріалами ukrinform.ua та uk.wikipedia.org.