Корупціонерів уже не звільняють з посад

2 Лютого 2017 09:26

За новим антикорупційним законодавством, ухваленим у 2015 році, якщо суд встановив факт корупції, звинуваченого у цьому діянні чиновника не карають звільненням з посади. На цю лазівку в законі, яка дає можливість нечистим на руку можновладцям виходити сухими з води, звернув увагу в інтерв’ю «Волинській правді» Богдан Шиба, представник Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» у Волинській області, інформує «Волинь Рідна».

ar.volyn.ua

«У законі, який ухвалили в 2014-му, був пункт про те, що будь-яке порушення антикорупційного законодавства є адміністративним або кримінальним діянням і карається через суд, – розповів Богдан Шиба. – У статті 22 була імперативна вимога: після встановлення судом факту корупційного діяння порушник  протягом трьох діб має бути звільненим з посади. Навіть депутат місцевої ради, якщо встановили, що він мав конфлікт інтересів, голосував за надання земельної ділянки своєму сватові чи братові, і суд це встановив – будь ласка, плати штраф, і через три дні розпочнеться процедура позбавлення повноважень».

Наші чиновники й депутати бояться лише одного – позбавлення посад і повноважень, які дають їм заробляти. Тому навесні 2015 року, поки формувалися нові антикорупційні органи, Верховна Рада  вчергове «удосконалила» антикорупційне законодавство, внісши зміни, згідно з якими звільнення з посади або позбавлення повноважень корупціонера вже не є  обов’язковим.

«Воно можливе, якщо таке ж порушення буде вдруге впродовж одного року і т. д., – констатує Богдан Шиба. – Тобто акуратно все підчистили і тепер наше антикорупційне законодавство сучасне, гарне, Венеціанська комісія його хвалить, всі хвалять, воно красиве, але малоефективне. Бо тепер чиновник не  боїться звільнення з тієї посади, де зарплата 1600 гривень, але можливості для корупційного заробітку дуже високі».