Зимовий екопохід Цуманською пущею

8 Лютого 2017 10:12

Нещодавно відбувся екопохід, приурочений до Міжнародного дня водно-болотних угідь територією національного парку “Цуманська пуща” та прилеглими територіями протяжністю 20 кілометрів.

В екомандрівці взяли участь 15 осіб, серед яких були волонтери, громадські активісти та журналісти. В якості гідів були працівники парку – начальник відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи Павло Савчук та майстер з охорони природи Петро Дубина. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Ківерцівський національний природний парк “Цуманська пуща”. 

Почали маршрут із залізничної станції “Новостав”. На першій зупинці оглянули випрямлене каналізоване русло річки Стубла, далі рушили засніженими лісами-перелісками-полями до річки Путилівка, де пройшлись уздовж заплави річки. Перейшовши дерев`яний місток, пішли через село Яківці. Привал був на рекреаційному пункті “Холодок” серед соснового лісу.
Згодом зійшли на водосховище неподалік санаторію “Пролісок” , де по льоду прокрокували декілька кілометрів. Звідтіля рушили до екологічної стежки “Горинські крутосхили”, де прогулялись мальовничими кручами над річкою Горинь.

Додаткова інформація: річка Путилівка – притока річки Горинь. Частково протікає в межах території парку “Цуманська пуща”. Довжина 57 км.
Впадає в річку Горинь неподалік села Жобрин. В межах Волинської області протікає через смт. Олика, Цумань; села: Башлики, Дубище, Грем`яче та Яківці. Має кілька приток, найбільша з них Осниця.
Долина трапецієподібна, завширшки до 4 км. Заплава завширшки 130—500 м, заболочена. Річище звивисте, завширшки від 2—3 м (у верхів’ї) до 8—20 м (у пониззі). На значній протяжності річище випрямлене і поглиблене.
Узбережжя частково заболочене та заросле вільхою та чагарниками. Подекуди зустрічаєтья бересклет та калина.

Світлини взято з мережі Фейсбук.

Річка Путилівка

Рекреаційний пункт “Холодок”

По льоду водосховища

На водосховищі. Видніються санаторії “Пролісок” та “Червона калина”

Горинські крутосхили

На водосховищі неподалік санаторію “Пролісок”

Річка Стубла

Джерело: facebook