14 лютого: це цікаво знати

14 Лютого 2017 08:22

У цей день у 269 році, за легендою, був страчений християнський проповідник Валентин, який таємно одружував закоханих. На честь цього відзначається День святого Валентина, як свято всіх закоханих.

phone-ua.at.ua

За легендою, християнський священик Валентин жив у III ст. й поруч з основним покликанням займався природничими науками та медициною. Войовничий імператор Клавдій нібито вважав, що сім’я заважає солдатам воювати за імперію і видав едикт, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, попри цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув’язнили під охороною офіцера, прийма́чка якого була сліпою. Священик оздоровив її, а опісля навернув на християнство батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого.

Вважається, що День святого Валентина у християнські часи замінив собою язичницьке свято луперкалій (на честь бога Фавна; за іншою версією, на честь богині шлюбу, сім’ї Юнони), який відзначався щороку 14 лютого. Ця заміна сталася 496 року за розпорядженням Папи Римського Геласія I.

Широкої популярності в Західній Європі це свято набуло після XV століття. За переказом, винахід «валентинки» приписують герцогу Орлеанському Шарлю. 1415 року, перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав із лондонської в’язниці віршовані любовні послання своїй дружині.

Валентинів день в Англії та Шотландії в старовину супроводжувався таким звичаєм. Молоді люди клали до мішечка відповідну їхньому числу кількість квитків, з позначеними на них іменами молодих дівчат; потім кожен виймав один такий квиток. Дівчина, ім’я котрої діставалось таким чином молодій людині, ставала на наступний рік його «Валентиною», а він — її «Валентином». Це передбачало на цілий рік стосунки між молодими людьми, подібні до тих, що, за описом середньовічних романів, були між лицарем та його «дамою серця» (скрізь супроводжував її, складав їй сонети, грав на лютні тощо). Про цей звичай згадує у своїй знаменитій пісні шекспірівська Офелія.

В Англії існувало повір’я, за яким перший чоловік, що його зустрічала дівчина 14 лютого, повинен був стати її Валентином — хотілося їй того чи ні. Але дівчата знайшли вихід із ситуації: цього дня вони гуляли із зав’язаними очима.

Італійці у День святого Валентина вважають своїм обов’язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають — «солодкий».

Поляки цього дня відвідують Познань. Там, за повір’ям, лежать мощі святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах.

У календарі православної  церкви 14 лютого згадуються лише святі Трифон, Перпетуя, Сатир, Ревокат, Сатурніл, Секунд, Феліцитата, Петро та Вендиміан. Натомість пам’ять трьох святих Валентинів українські церкви відзначають 7 травня, 19 липня, 12 серпня.

ПОДІЇ:

1779 — під час свого третього візиту до Гавайських островів у сутичці з тубільцями загинув мореплавець Джеймс Кук.

1876 — американський винахідник Александер Белл запатентував перший телефон.

1989 — вищий керівник Ірану аятола Хомейні заочно засудив письменника Салмана Рушді до страти за книгу «Сатанинські вірші».

1993 — Україна, Польща і Угорщина підписали договір про співробітництво народів Карпатського регіону.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

Цього дня у 1946 році у Пенсільванському університеті пройшла демонстрація роботи і прес-конференція з приводу створення того, що згодом стали називати першим комп’ютером. Джон Мочлі та Джон Екерт представили “електронний цифровий інтегратор і калькулятор” – Electronic Numerical Integrator and Calculator (ENIAC). Він займав цілу кімнату, важив близько 30 тонн, працював на 18 тисячах вакуумних ламп і призначався для проведення обрахунків артилерійських таблиць стрільби. Незважаючи на свою надзвичайну дороговизну (450 тисяч доларів) і невисоку продуктивність (до 5 тисяч операцій за секунду, менше, ніж швидкодія середнього калькулятора сьогодні), ENIAC став етапним моментом у розвитку сучасної комп’ютерної технології.

snowballmoney.com

Дванадцять років тому, 14 лютого 2005-го, в американському місті Сан-Бруно (Каліфорнія) дизайнер Стів Чен і програмісти Чад Херлі та Джод Карім, які раніше разом працювали в компанії PayPal, зареєстрували домен youtube.com. Перший відеоролик тривалістю 19 секунд під назвою «Я в зоопарку» з’явився на сайті 23 квітня. Сьогодні YouTube – третій за популярність інтернет-сайт у світі.

За матеріалами uk.wikipedia.org та ukrinform.ua