15 лютого: це цікаво знати

15 Лютого 2017 08:35

Сьогодні Стрітення – останнє велике свято зими, Всесвітній день онкохворої дитини, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

facebook.com

Двадцять вісім років тому , 15 лютого 1989-го, керівництво СРСР оголосило, що територію Афганістану залишив останній радянський солдат. Так закінчилась більш ніж дев’ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще триває громадянська війна.

Захищати революцію в “братерській” країні були призвані понад 150 тисяч українців. Понад три тисячі з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і  зниклими безвісти; уже дома, від ран, хвороб і самогубств умерло понад 4 тисячі українських “афганців“.

ПОДІЇ:

1919 – Українська Національна Рада ухвалила закон про вживання української мови у державних установах.

1922 – Гульєльмо Марконі розпочав регулярну трансляцію радіопередач із Ессекса.
1933 – у Майямі анархіст Джузеппе Зангара здійснив замах на життя щойно обраного президента США Франкліна Рузвельта – випущені ним 5 куль не зачепили Рузвельта, однак поранили декількох людей і, зокрема мера Чикаго Антона Чернака, який помер 6 березня. Зангара був заарештований на місці злочину і страчений на електричному стільці 20 березня.
1941 – на студії Victor у Голлівуді оркестр Дюка Еллінгтона записав одну з кращих свої композицій, що сьогодні вже стала класикою, – “Take the “A” Train”.
1942 – в ході Другої Світової війни Велика Британія зазнала одну з найтяжчих за свою історію поразок – в результаті несподіваної атаки 5-тисячний японський загін захопив англійську колонію Сінгапур і взяв у полон 62 тисячі австрало-індо-британських військових.
1945 – завершився найінтенсивніший дводенний наліт англо-американської авіації на Дрезден, який зруйнував до тла майже все місто і призвів до загибелі не менше 25 тисяч чоловік.
1947 – спеціальною постановою уряду СРСР в Радянському Союзі заборонено шлюби між радянськими громадянами та іноземцями.
1963 – на екрани кінотеатрів Італії вийшов фільм Федеріко Фелліні “8 1/2” за участю Марчелло Мастрояні, Клаудії Кардінале, Анук Аме, Сандри Міло. Наступного року він завоював премію «Оскар» як кращий іноземний фільм року.
1965 – у Канаді запроваджено новий прапор – червоно-білий з кленовим листком стяг прийшов на зміну “Королівському прапору Співдружності”, відомому під назвою “Юніон Джек”. Першим його було піднято над будівлею канадського парламенту в Оттаві.
1971 – у Великій Британії офіційно введено десяткову систему мір і величин, яка змінила т. зв. 12-шилінгову, що використовувалась протягом майже 1200 років.
1972 – у США відбулась прем’єра фільму Френсіса Форда Копполи “
Хрещений батько”. Кінострічка, що базувалась на однойменному романі Маріо П’юзо, вийшла з цілим сузір’ям акторів у головних та епізодичних ролях – Марлон Брандо, Аль Пачіно, Джеймс каан, Роберт Дюваль, Даєн Кітон. Наступного року “Хрещений батько” номінувався на 8 Оскарів і отримав три з них.
1978 – у Лас-Вегасі Леон Спінкс виграв бій у Мухаммеда Алі і завоював титул абсолютного чемпіона світу з боксу у надважкій ваговій категорії. 24-річний переможець до цього матчу провів лише сім професійних боїв, а Мухаммед Алі утримував свій титул уже протягом семи років.
2013 – поблизу Челябінська (Росія) на висоті близько 20 км стався вибух метеорита масою порядка 10 тисяч тонн. Кількість постраждалих від вибуху склала понад 1200 чоловік – головним чином від ушкоджень уламками розбитого скла.
ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:
У вересні 2001 року у Люксембурзі на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації батьків, чиї діти хворі на онкологічні захворювання, було прийнято рішення про проведення Міжнародного дня дитини, хворої на рак. З 2003 року 15 лютого офіційно вважається Міжнародним днем дитини, що хвора на рак. Основна мета цього дня — покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб. У цей день проводиться ряд акцій, що призвані звернути увагу суспільства на проблеми онкохворих дітей.

blog.comfy.ua

Сорок шість років тому, 15 лютого 1971 року компанія IBM анонсувала гнучкий магнітний диск для зберігання інформації – дискету діаметром 8″ (200 мм). Дискети, розміри яких згодом були зменшені 3,5″ (90 мм) (вперше випущені компанією Sony) були масово поширені до кінця 1990-х років, поступившись більш ємним CD і зручним флеш-накопичувачам.

За матеріалами uk.wikipedia.org та ukrinform.ua
Джерело: vo.ridna.ua