3 березня: це варто знати

3 Березня 2017 12:05

 За народним календарем, сьогодні Вівсянки, або Ярила з бороною.

Ярило – дуже древній міфічний персонаж, якого пов’язували з сонцем і плодючістю. Вважалося, що він цього дня брався за плуга й борону й ступав на землю. Тому селяни чи не востаннє оглядали інвентар, а якщо знаходили якусь поламку, то йшли до коваля. На початку березня у ковалів додавалося роботи. А ще цього дня наші пращури вшановували пташку вівсянку – одну з найперших перелітних пташок, що віщувала справжнє весняне тепло. Навіть вівсяне печиво пекли, яке називалося вівсяниками.

Іменинник сьогодні Володимир.

Сьогодні – Всесвітній день дикої природи.

ddpu.drohobych.net

Сьогодні минає 70 років від дня смерті Філарета Михайловича Колесси (1871-1947), українського фольклориста-музикознавця, композитора, літературознавця, академіка АН УРСР.

Професор Львівського університету. Основоположник українського етнографічного музикознавства. Музичну освіту здобув у Відні. У Віденському ж університеті захистив дисертацію доктора філології. Досліджував ритміку українських народних пісень, народні пісні Підкарпаття, Лемківщини, Полісся, українські думи. Автор хорових творів, обробок народних пісень. Репрезентував українську науку на міжнародних конгресах етнографів. У 1907 році Філарет Колесса брав участь в організованій Лесею Українкою та її чоловіком Климентом Квіткою етнографічній експедиції, метою якої був запис мелодій історичних кобзарських дум. В одному з листів Леся Українка пояснювала, чому їхній вибір припав на Колессу: «…бо се дуже серйозний і розумний музикант-етнограф, і, певно, в нього діло вийде добре». Леся Українка сама й субсидіювала експедицію. Знаючи, що від неї грошей Колесса не візьме, а сам таких коштів не має, поетеса надіслала 565 австрійських крон для оплати експедиції від імені невідомого «субсидіатора». Науковець радо погодився на пропозицію, яка цілком відповідала спрямуванню його наукової діяльності. Але всі добре розуміли складність цієї справи за умов, коли діяла урядова заборона на українську мову і культуру. Як і очікувалось, Колесса не одержав урядового дозволу на подорожування по селах для вишукування кобзарів (поліція переслідувала тих, хто попадався з бандурою). Вихід був єдиний – зібрати десь кобзарів. Допоміг відомий художник, графік, знавець кобзарства Опанас Григорович Сластіон. Він надав Колессі у себе в Миргороді помешкання, купив фонографа (апарат для механічного запису та відтворення звуку) та фонографічні валики.

ПОДІЇ:

1802 — у Відні опубліковано «Місячну сонату» Бетховена.

1861 — російський імператор Олександр II підписав маніфест про скасування в імперії кріпацтва.

1862 (150 років тому) – народився Олексій Миколайович Бекетов (1862–1941), українськмй архітектор, педагог. Професор Харківського будівельного інституту. За його проектами збудовано велику кількість споруд по всій Україні: у Харкові (інститут механізації та електрифікації сільського господарства), Катеринославі (нині Дніпро; головний корпус гірничого інституту та управління Катерининської залізниці), Лубнах (будинок жіночого училища, тепер школа), Сімферополі (театр), Донецьку (університет). Працював і як художник-аквареліст (пейзажі Криму, архітектурні мотиви).

1866 — у Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер — Національна парламентська бібліотека України).

1875 — «день народження» канадського хокею. У Монреалі відбувся перший організований хокейний матч.

1875 — у Парижі завершилася провалом прем’єра опери «Кармен» Жоржа Бізе.

1915 — у Нью-Йорку пройшла прем’єра найвидатнішого німого фільму всіх часів і народів — «Народження нації» з Ліліан Гіш, Мей Марш і Уоллесом Рейдом у головних ролях (режисер Дейвід Гріфіт).

1917 — 3-4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР).

1945 — у Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.

1978 — на кладовищі у містечку Веве (Швейцарія) з могили викрадено останки американського актора Чарлі Чапліна; вони були знайдені через 11 тижнів поблизу Женевського озера.

1985 — на американському телеканалі ABC відбулась прем’єра серіалу «Агентство «Місячне світло»» з Сибіл Шепард і Брюсом Віллісом у головних ролях.

1991 — у Латвії та Естонії відбулися референдуми, на яких більшість громадян висловилася за вихід цих республік зі складу СРСР.

1994 — Україна й США підписали договір про дружбу і співпрацю.

Цього дня у 1918 році у Бресті-Литовському був підписаний сепаратний мирний договір між Радянською Росією з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією з іншого.

Документ був підписаний на умовах, висунутих Росії:  вона визнала незалежність України та Фінляндії, втрачала Польщу, Естонію, Латвію і Литву, Грузію та ряд вірменських областей, які переходили до Туреччини. Цей мир – важкий, принизливий для Росії, забезпечив їй, тим не менш, вихід з війни і фактично врятував більшовицьку владу. Після багатьох невдач Росії на фронтах Першої світової, повалення монархії та Жовтневого перевороту 1917 року, країна була вщент виснажена. І тому у грудні 1917 погодилась розпочати з Німеччиною сепаратні мирні переговори, направивши до Бресту-Литовського делегацію на чолі з Левом Троцьким. Водночас у Бресті-Литовському німцями проводились переговори і з іншими делегаціями, результатом чого стало підписання 9 лютого 1918 року мирного договору між Українською Народною Республікою та Німеччиною і Австро-Угорщиною. Відповідно цього документу, Німеччина брала на себе зобов’язання домогтись визнання незалежності УНР з боку Радянської Росії. Аналогічні вимоги Німеччина висунула перед Росією і щодо Естляндії та Ліфляндії. Це призвело до припинення переговорів між Німеччиною і Росією, і у лютому військові дії на Східному фронті відновились. Німецькі та австрійські війська зайняли Прибалтику і Україну, наблизились до Петрограда, що змусило Леніна заради збереження радянської влади, погодитись на підписання 3 березня 1918 року мирного договору з Німеччиною. В результаті цих домовленостей Росія втратила 780 тис. кв. км території з населенням 56 млн (третину населення Російської імперії), на якій знаходилися 27% оброблюваних чорноземів і 26% залізничної мережі, виплавлялося 73% чавуна і сталі, добувалося 89% вугілля і вироблялося 90% цукру. Проте, після Листопадової революції 1918 року у Німеччині, Росія в односторонньому порядку анулювала Брестський договір, і вже у 1919 році завоювала Україну і Грузію. Згодом у 1939 – захопила частину Польщі, а в 1940 – прибалтійські республіки. Свою незалежність ці країни поновили лише після розпаду СРСР у 1991 році.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

Березень – особливий місяць. Він, як мовиться в народі, й усміхнеться, і заплаче, й ошкіриться крутим норовом. Недарма про його конозисту й непередбачливу вдачу кажуть: у березня жіночий характер, бо вночі тріщить, а вдень плющить. Та що б там не було, весна в березні бере своє. Тому інша народна мудрість стверджує: «У березні кожух і без ґудзиків теплий». Примічали: якщо береза опушиться раніше від клена – літо буде сухе, а пізніше – дощове. Тільки-но з’явилися підсніжники – час висівати в хаті овочі та квіти на розсаду.

За матеріалами  uk.wikipedia.org та ukrinform.ua.