17 лютого: це цікаво знати

17 Лютого 2017 11:48

www.credo-ua.org

Сьогодні виповнюється 125 років від дня народження патріарха Йосифа Сліпого – видатного українського богослова, глави Української греко-католицької церкви

Патріарх Йосиф Сліпий (1892-1984) – Верховний Архієпископ, Кардинал і Митрополит (1944–1984) Української греко-католицької церкви. Народився в с. Заздрість (тепер Теребовлянського району Тернопільської області). Здобув блискучу освіту в Європі. З 1926 року очолював духовну семінарію та богословську академію у Львові. У вересні 1917 року був посвячений митрополитом Андреєм Шептицьким у сан священика і понад 20 років був його найближчим соратником. У листопаді 1944 року Йосип Сліпий очолив греко-католицьку церкву. Він посів пастирське місце саме в той час, коли почалися переслідування уніатської церкви з боку радянської влади. Вночі 11 квітня 1945 року митрополита і весь греко-католицький єпископат було заарештовано, а вже в березні наступного року у Львові було організовано собор, що проголосив «саморозпуск» греко-католицької церкви, яка фактично перейшла на нелегальне становище. Майже десять років патріарх Йосиф Сліпий перебував у сталінських таборах Сибіру, Красноярського краю, Мордовії. У 1953 році його звільнили, заборонивши повертатися до Львова, й відправили до будинку інвалідів під Єйськом (Красноярський край), де він працював сторожем. Але владика часу не марнував: активно листувався з віруючими, таємно висвячував священиків, писав пастирські послання. У 1957 році його знову заарештували й ув’язнили на 7 років. За нього клопотали віруючі, ієрархи різних церков неодноразово зверталися до радянського уряду з проханням про звільнення митрополита. Лише в 1963 році клопотанням Папи Іоанна ХХІІІ Й. Сліпого було звільнено і він виїхав до Риму. У Римі він почав діяльність з розбудови церковного життя: в 1963 році виступив на ІІ Ватиканському Соборі й домігся надання Львівсько-Галицькій єпархії патріархального статусу, в 1966 році відновив діяльність Українського католицького університету в Римі. Завдяки Сліпому в Римі було побудовано собор Святої Софії, встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку. У 1965 році Й. Сліпий став кардиналом, верховним архієпископом. Перебуваючи на цій посаді, він у 1968-1976 рр. відвідав найбільші українські громади в 14 країнах Європи та Америки, що сприяло консолідації українства всього світу. Помер патріарх на 92-му році життя в Римі. 1992 року (у рік століття від дня його народження) прах Йосифа Сліпого було перепоховано у Львові, біля собору св. Юра.

Сьогодні Миколи-сповідника, ігумена Студійського, або просто Миколи Студита. Жив він у 9 столітті. За часів візантійського імператора Лева Вірменина, котрий розпочав нову хвилю гонінь на християн, зазнав переслідувань. Його неодноразово арештовували, піддавали тортурам, кидали за грати, але попри все, він знову і знову проповідував учення Христа. За своє подвижницьке життя Микола Студит, так само як і Феодор Студит, одержав дар зцілень, які продовжувалися навіть і після його смерті.

На Миколу Студита було ще зазвичай холодно й морозно, тому його й називали «Студитом». А ще Миколу Студита називали вовчим сватом і вірили, що він достеменно знає, де влаштовує лігво вовчиця, барліг – ведмідь, як танцюють лисиці, де проходять потаємні тропи диких кабанів і лосів, та й взагалі, про що розмовляють між собою звірі й птахи. Примічали погоду: «Якщо цього дня на деревах іній – вродить добре гречка й бульба».

Іменинники сьогодні Георгій, Кирило, Микола.

ПОДІЇ:

gdb.voanews.com

70 років тому (1947) у Мюнхені почалися перші передачі міжнародної радіомовної станції США «Голос Америки» на Радянський Союз російською мовою. Радіостанція була заснована 1 лютого 1942 року з метою протистояння нацистській геббельсівській пропаганді, а перша передача вийшла в ефір 24 лютого того ж року. «Ми будемо говорити про Америку і війну, новини можуть бути добрими чи поганими – ми будемо повідомляти вам правду», – такими словами радіостанція почала мовлення. Після закінчення Другої світової війни розпочалося нове протистояння – тепер вже із Радянським Союзом.  Радянський Союз відповів тим, що почав «глушити» радіопередачі «Голосу Америки» наприкінці квітня 1949 року. 12 грудня 1949 року Голос Америки розпочав мовлення українською на коротких хвилях. В пік Холодної війни Українська служба Голосу Америки транслювала по 5 годин радіопрограм на добу, включно з однією годиною для Далекого Сходу РРФСР. В радянські часи саме «Голос Америки» та радіо «Свобода» були єдиними джерелами правдивої інформації про події в СРСР і в світі.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

1795 — у Великій Британії викопали картоплину вагою майже 8,5 кг.

1852 — для публіки вперше відкрито художнє зібрання петербурзького Ермітажу.

1876 — Джуліус Вольф з Істпорта (штат Мен, США) виготовив перші консерви із сардинами.

1904 — прем’єра опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» у міланському театрі «Ла Скала». Прем’єра провалилася. Успіх прийшов у наступній постановці на сцені театру «Ґранде» в Брешії, коли головну роль виконала С. Крушельницька.

1919 — Директорія УНР звернулася по допомогу в боротьбі з більшовиками до Антанти і США.

1938 — на Соловецьких островах під час Великого терору в СРСР вчинено масовий розстріл в’язнів Соловецької тюрми (страчено майже 200 осіб упродовж однієї доби).

1955 — Одеська кінофабрика перетворена в Одеську кіностудію художніх фільмів

1962 — катастрофічна повінь внаслідок шторму в басейні нижньої Ельби та у всьому північно-морському узбережжі Німеччини. В одному лише Гамбурзі загинуло 314 осіб.

1972 — гурт «Pink Floyd» завершив своє турне по Англії із прем’єрою нової програми «Eclipse», яка через рік перетвориться на їхню найвідомішу платівку «The Dark Side of the Moon».

1999 — ратифікація в РФ Договіру про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року.

2001 — гурт «Manic Street Preachers» виступив на Кубі.Там музиканти зустрілися з Фіделем Кастро.

2008 — Косово проголосило незалежність від Сербії. До кінця року його визнали 69 держав.

2015 — генеральна прокуратура України відмовила уряду Грузії в екстрадиції екс-президента Грузії Михіїла Саакашвілі;

— війна на сході України: в оточеному Дебальцевому  жорстокі вуличні бої. Частина міста захоплена російсько-терористичними військами;

— Євросоюз уперше з початку російсько-української війни офіційно визнав участь військ РФ в конфлікті.

 

За матеріалами uk.wikipedia.org та ukrinform.ua

 

Джерело: vo.ridna.ua