24 грудня: це цікаво знати

24 Грудня 2016 12:28
Фото: data:image/jpeg

Фото: data:image/jpeg

Сьогодні професійне свято працівників архівних установ України.

День працівників архівних установ відзначається згідно з Указом Президента від 30 жовтня 1998 року, щорічно в цей день. Архівні матеріали – документальна спадщина кожного народу, це скарб, що накопичує людство віками, історія кожного громадянина та епохи загалом. Перший державний орган управління архівною справою в Україні – Бібліотечно-архівний відділ – було створено за часів Центральної Ради у 1918 році. Нині реалізацією державної політики у сфері архівної справи займається Державна архівна служба України (Укрдержархів). Наразі до системи державних архівних установ України, підпорядкованих Укрдержархіву, належить 2677 установ. Загальна кількість працівників, задіяних у цій справі, становить близько 4,5 тисячі людей. У Національному архівному фонді налічується понад 58 млн одиниць збережених матеріалів. Утім, анексія Росією Криму, війна на територіях Донецької та Луганської областей внесла свої сумні корективи і до роботи такої надзвичайно тихої та мирної справи як архівна. Невідомою є доля архівів Криму,  не найкращі часи переживають і архіви Донеччини і Луганщини. На окупованих територіях Луганщини траплялися непоодинокі випадки пограбувань архівних установ. Як відомо, влітку 2015 року основний, Державний, архів переїхав до Сiверськодонецька. Лише завдяки жертовності та неймовірним зусиллям працівників архівних установ, вдалося врятувати документи, яким загрожувало знищення.  Нині створюється регіональний архівний інформаційний центр «Архіви Луганщини» на базі Державного архіву і найближчим часом планується оцифрування всіх документів, які є на зберіганні, а також формування уніфікованих електронних каталогів з копіями документів. Тим часом, на Донеччині за архіви взялася окупаційна влада. Фахівці стверджують, що чимало цінних матеріалів було вивезено з Донецька, ймовірно до Москви.

Події: 

1900 – У Лейпцігу вийшов перший номер нелегальної газети російських соціал-демократів “Іскра”, яка відіграла важливу роль у створенні Російської соціал-демократичної робітничої партії.
1903 – У Великій Британії видано перший автомобільний реєстраційний номер – табличку з номером A1 отримав герцог Рассел, брат філософа Бертрана Рассела.
1920 – У своєму останньому виступі на сцені італійський співак
Енріко Карузо виконав партію Елеазара в опері Галеві “Дочка кардинала” в нью-йоркській Метрополіен-Опера.
1924 – Комінтерн постановив ліквідувати Українську компартію, а її членів прийняти до Компартії України, створеної в квітні 1918 року в Україні російськими більшовиками.
1926 – Міністр юстиції Італії Альфредо Рокко видав низку законів, спрямованих на ліквідацію адміністративних і політичних інститутів демократичної системи, що дало можливість Беніто Муссоліні отримати всю повноту виконавчої влади і за кілька років стати диктатором Італії.
1966 – В результаті військового перевороту в Гані повалено владу президента Кваме Нкрума, духовного лідера панафриканізму і “африканського соціалізму”.

1989 – Незалежне румунське телебачення повідомило, що Ніколае і Єлена Чаушеску заарештовані при спробі втечі за межі країни.

1991 – Організація Об’єднаних Націй визнала Росію спадкоємницею СРСР – Російська Федерація зайняла місце СРСР в ООН і Раді Безпеки ООН.

1994 – П’ять бойовиків підпільного ісламського угрупування захопили в столичному аеропоту Алжира аеробус “А-300” компанії Ер-Франс, на борту якого перебувало 230 пасажирів і членів екіпажу. За вимогою терористів аеробус вилетів до Франції і приземлився в аеропорту Марселя. 26 грудня він був узятий штурмом спеціальним підрозділом жандармерії: 4 терориста загинуло, а 25 пасажирів і 9 жандармів отримали поранення.
1997 – 62-річний письменник і режисер Вуді Аллен одружився на своїй прийомній дочці 27-річній Сун Ї Превін.
2004 – З російського космодром «Плесецьк» запущено на орбіту український супутник «Січ-1М» (супутник дистанційного зондування Землі; 2-й у серії супутників “Січ”).
Чи знаєте ви, що: 

1518 — Польський король Сигізмунд І дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому магдебурзького права.