Її квіти із соломи нічим не гірші за живі

9 Січня 2017 12:27
На фото Галина Романюк

На фото Галина Романюк

Галина Романюк із Любомльського району виготовляє креативні витвори мистецтва із соломи. Своє вміння передає доньці та ще кільком десяткам учнів Заболотівської та Нудиженської шкіл.

Про майстриню “Волинь Рідна” дізналася від  kordon.in.ua

Свого часу Галина закінчила Рівненський державний університет за спеціальністю «Вчитель трудового навчання» та Луцьке професійне училище за напрямком «Вишивальниця».

Народилася в сусідньому селі Масловці. Тепер проживає в Заболотті, виховує двох дітей – сина та доньку, викладає в сільських закладах освіти.

Cвоїми руками жінка створила чимало виробів із різних матеріалів: вона в’яже, вишиває, плете гачком. Та от уже 4 роки присвятила себе солом’яним шедеврам.

Її солом’яні  вази-витинанки, букети квітів, новорічні ялинки та дзвоники, ляльки тощо виглядають значно ефектніше, ніж їх пластикові, порцелянові чи тканинні аналоги.

«Якось був момент, коли терміново комусь необхідно було очолити творчий гурток в школі. Довірили мені. З того часу захопилася виробами із соломи». – розповідає майстриня.

Нині досвід у вчительки переймають не лише дівчатка, а й хлопчики. До того ж, незалежно від статі, вони працюють на рівних й освоюють усі види творчості. Навіть в’яжуть та вишивають. Зазвичай, каже Галина Василівна, діти виготовляють щось для подарунків на свята.

«Солома має бути зрізаною власноруч із городу у переджнивний період. Найкращою є житня: довга і легко піддається обробці. Її сортують в пучок, підрізають зайві кінці й запарюють у воді. Аби надати гарного кольору матеріалові, треба додати у воду ложку-дві соди», – ділиться далі секретами жінка.

Продавати свої витвори не пробувала, але неодноразово направляла роботи в  Будинок школяра, на виставки в Луцьк тощо.

2cfz4crwhle

cuo_edrfz3idpaadsibqjecclx2chfsk4pihsknzuok